fbpx
NaslovnicaCrna GoraBožović: Borimo se za pravdu i dostojanstvo profesije

Božović: Borimo se za pravdu i dostojanstvo profesije

Podgorica, (MINA) – Prosvjetni radnici će se, ukoliko dođe do štrajka, potruditi da djeci nadoknade svaki izgubljeni čas, kazao je predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović i istakao da se prosvjetari bore za pravo, pravdu i dostojanstvo svoje profesije.

Udruženje Roditelji apelovalo je ranije danas na Sindikat prosvjete i Vladu da u aktuelnim pregovorima o zaradama vode računa o interesima djece, navodeći da su roditelji revoltirani najavama da će prosvjetari štrajkovati na način da neće biti realizovana nastava.

Božović je u reagovanju naveo da su primijetili da se u Udruženju Roditelji ne bave uzrocima najavljenog štrajka prosvjetnih radnika, već posledicama.

„Prosvjetni radnici u ovo ne ulaze jednostrano i tek tako, već zato što je Vlada bez najave i razgovora, odlučila da prekrši Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete, a posebno stavke koje se tiču uvećanja zarada svim zaposlenima u prosvjeti od deset odsto od 1. januara“, naveo je Božović.

Kako je rekao, Vlada je sama odlučila da u budžetu za ovu godinu ne predvidi sredstva za uvećanje zarada prosvjetarima.

„Mi tražimo da se samo ispoštuje ono što je potpisano Granskim kolektivnim ugovorom“, rekao je Božović i dodao da se prosvjetni radnici na ovaj način bore za pravo, pravdu i dostojanstvo svoje profesije.

On je kazao da su od Udruženja Roditelji, kao nevladinog udruženja koje se bori za univerzalne ljudske i građanske slobode, očekivali da kažu par riječi na tu temu, a ne da akcenat usmjere na prosvjetne radnike i nedostatak etike kod Sindikata prosvjete.

Božović je rekao da štrajkom šalju jasnu poruku djeci da borba za pravo i pravdu uvijek može i mora biti na prvom mjestu, a nikako uzmicanje i popuštanje pred jačim.

„U ovoj priči koja liči na borbu Davida i Golijata, stekli smo utisak da ste više na strani Golijata – Vlade Crne Gore, koja ima moć, donosi i kreira budžet, predlaže i usvaja zakone i donosi obavezujuće odluke“, naveo je Božović.

On je kazao da su prosvjetni radnici uvijek bili posvećeni i privrženi djeci, i da će tako biti i ovog puta.

„Potrudićemo se da, iako dođe do štrajka, nadoknadimo svaki izgubljeni čas i da djeca ne budu zakinuta ni za jedan promil znanja koja im mi prenosimo. Ali, ako bismo ih učili da budu stručnjaci, a pritom loši ljudi i mediokriteti, napravili bismo medveđu uslugu i njima i budućnosti države Crne Gore“, poručio je Božović.

On je rekao da su u Sindikatu saglasni sa stavovima Udruženja da obrazovanju treba hitna reforma.

„I u tom cilju smo i organizovali štrajk upozorenja na početku ove školske godine, gdje smo tražili od premijera da se konačno okrene obrazovanju i da mu ono bude jedan od prioriteta u svom radu“, istakao je Božović.

Prema njegovim riječima, misija Sindikata prosvjete je da obrazovni sistem bude što bolji, a nastavnik kao stožer obrazovnog sistema bude motivisan i zadovoljan.

„Nezadovoljan, nemotivisan prosvjetni radnik koji ulazi u učionicu sa osjećajem da je prevaren i ponižen ne može biti od prevelike koristi nikome, pa ni našoj i vašoj djeci“, navodi se u reagovanju.

Božović je kazao da je štrajk po Ustavu Crne Gore zagarantovano pravo svih radnika, i da se u Zakonu o štrajke definiše kao prekid rada.

„Organizator ovog štrajka nije Sindikat, već Vlada koja je grubo prekršila pravni poredak države Crne Gore“, naveo je Božović.

On je naglasio da su u Sindikatu, bez obzira što su u proceduri organizovanja štrajka, posvećeni pregovorima do posljednjeg trenutka.

„Nažalost, dijalog bez druge strane – Vlade, se ne može valjano sprovesti“, zaključio je Božović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije