fbpx
NaslovnicaCrna GoraBošnjačko vijeće će obilježiti Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Bošnjačko vijeće će obilježiti Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Podgorica, (MINA) – Bošnjačko vijeće (BV), povodom 11. jula, međunarodnog Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, u Podgorici u spomen parku civilnim žrtvama na Pobrežju, sjutra organizuje obilježavanje pod nazivom “Cvijet za duše Srebrenice“.

BV, kako je saopšteno, obilježavanje organizuje u saradnji sa Glavnim gradom i nevladinim udruženjima i brojnim prijateljima.

Navodi se da će u devet sati i 30 minuta, biti priređen insert iz monodrame “Nana Fata Orlović”, polaganje cvijeća i prigodna obraćanja, kao izraz dubokog poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici i drugih zločina.

Kako se dodaje, saosjećanje sa žrtvama genocida i njihovim porodicama i obilježavanje događaja, izraz je pijeteta prema nevino stradalim ljudima.

“Ali i obaveza koja proističe iz međunarodnih konvencija i rezolucija, u cilju odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici i podizanja javne svijesti o potrebi kolektivnog sjećanja”, dodaje se u saopštenju.

To je, ujedno, i, kako se dodaje, poštovanje sopstvenog državnog bića sa aspekta civilizacijske, građanske, nacionalne i, nadasve, ljudske tradicije u Crnoj Gori.

“Želimo da međunarodni Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici bude povod za jačanje društvene svijesti o važnosti poštovanja univerzalnih prava na život, slobodu i sigurnost, bez ikakvih razlika”, kazali su iz BV.

Oni su dodali da vjeruju da je to najbolja brana da prerušena prošlost ne postane budućnost Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije