fbpx
NaslovnicaCrna GoraBerbok: Crna Gora postavila ambicioznu agendu i odlučno je slijedi

Berbok: Crna Gora postavila ambicioznu agendu i odlučno je slijedi

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je, u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), postavila ambicioznu agendu i sada je ponovo odlučno slijedi, kazala je ministarka vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok.

“Ne možemo sebi dozvoliti da bilo gdje u Evropi imamo sive zone i moramo zajedno učiniti sve da zatvorimo sve strane koje Rusija može iskoristiti za politiku destabilizacije, dezinformacije i infiltracije”, poručila je Berbok pred odlazak u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu (BiH).

Ona je navela da to uključuje podršku zemljama Zapadnog Balkana da ojačaju demokratske institucije, poboljšaju njihovu otpornost i ponude građanima ekonomske perspektive, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Kao EU, mi pri tome imamo zajednički domaći zadatak da se i sami postavimo na pravi put za budućnost, dok stavljamo više stolica za evropski sto. Samo zajedno ćemo uspjeti da u Evropi izlijemo čvrst temelj za mir, slobodu i sigurnost”, dodala je Berbok.

Berbok, koja će danas boraviti u posjeti Crnoj Gori, kazala je da će u Podgorici biti riječ o tome kako država može još bolje napredovati u reformama vladavine prava i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i kako “mi možemo zemlju u tome podržati”.

“U procesu pristupanja EU, Crna Gora je sebi postavila ambicioznu agendu i sada je ponovo odlučno slijedi. Želimo ovaj novi zamah zajedno iskoristiti i pratiti Crnu Goru na njenom putu u EU, kao blizak partner i dobar prijatelj”, poručila je ona.

Berbok je istakla da se BiH nalazi na ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja.

Ona je kazala da, na putu ka EU, odgovorni u Sarajevu moraju korak po korak pristupiti neophodnim reformama.

Prema riječima Berbok, usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma bio je jedan takav evropski reformski korak.

„S obzirom na oktobarske lokalne izbore, ključno je da se sada završi reforma izbornog zakona s paketom integriteta izbornog procesa”, rekla je Berbok.

Ona je dodala da su slobodni i pošteni izbori temelj demokratskog društva.

“Mi se odlučno suprotstavljamo svim onima koji svojim fantazijama o otcjepljenju BiH postavljaju prepreke na putu ka EU i dovode u pitanje evropske vrijednosti”, kazala je Berbok.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije