fbpx
NaslovnicaCrna GoraBečić: Učešće manjinskih partija u vlasti da bude političko pravilo

Bečić: Učešće manjinskih partija u vlasti da bude političko pravilo

Podgorica, (MINA) – Učešće manjinskih partija u vlasti mora da bude političko pravilo, poručio je novoizabrani predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

„Ja zaista istinsko pomirenje u Crnoj Gori ne vidim bez naše braće, manjinskih partija. Nema Crne Gore bez manjina“, kazao je Bečić.

On je novinarima nakon sjednice Skupštine rekao da kog god bude konstituisao Vladu, manjine moraju da budu dio vlasti.

na pitanje za koliko se može očekivati da nova Vlada bude formirana, Bečić je odgovorio da je sada ustavna procedura jasno definisana.

„Sada treba da pitate predsjednika države Mila Đukanovića, jer je on obavezan, saglasno Ustavu, da u roku od 30 dana ispuni svoju dužnost i da Krivokapiću mandat za sastav nove Vlade“, pojasnio je Bečić.

Upitan da prokomentariše to što dio poslanika nije bio prisutan kada je intonirana himna, Bečić je rekao da su poslanici koji nijesu prisustvovali to objasnili.

„Oni su tim činom izbjegli nepoštovanje himne, koje bi uslijedilo da je neko sjedio tokom njenog intoniranja“, kazao je Bečić.

Na pitanje da li će biti riješeno pitanje dvojnog državljanstva, Bečić je odgovorio da se u građanskim državama državljanstvo daje građanima koji žive u toj zemlji.

„Mene interesuje da onim ljudima koji godinama čekaju na državljanstvo, a koji su zaustavljani zbog političkih procjena, da njima omogućimo da im pripadne ono što ih sleduje“, kazao je Bečić.

Zato, kako je rekao, ljudi moraju razumjeti da je Crna Gora građanska, a ne nacionalna država.

On je dodao da je Sporazum, koji su potpisali lideri tri koalicije, sveto pismo i da je u njemu jasno i decidno navedeno da nema promjene državnih simbola, zastave, grba i himne.

Prema njegovim riječima, Skupština je bila izgubila svoju ulogu i više se doživljavala kao verifikaciono sredstvo Vlade.

„Ja mislim da moramo da joj vratimo kontrolnu ulogu i imamo određene mehanizme, a ne u cilju sputavanja, već ćemo podržati i pogurati sve reformske procese i sve ono što bude dobro“, naveo je Bečić.

On je rekao da sadašnji saziv parlamenta pokazuje veliki nivo efikasnosti.

Bečić je naglasio da preuzimaju vlast kada je stanje u državi ozbiljno i teško i kada su ekonomski parametri krajnje zabrinjavajući.

On je naveo da Crna Gora ima ekstremno veliki nivo kreditne zaduženosti.

„Srećna okololnost u svemu ovome što kako mali sistem nijesmo finansijski opterećujući ni za kreditne institucije, ni za međunarodne partnere“, ocijenio je Bečić.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...