fbpx
NaslovnicaCrna GoraBečić: Izbor nove vlade usporen zbog različitih vizija u PES-u

Bečić: Izbor nove vlade usporen zbog različitih vizija u PES-u

Podgorica, (MINA) – Izbor nove vlasti usporava činjenica da u Pokretu Evropa sad (PES) postoje različite vizije načina formiranje vlade, ocijenio je lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

Bečić je, kako je saopšteno iz Demokrata, u razgovoru sa britanskom ambasadorkom Don Meken, rekao da ga raduje što je i PES jasno saopštio da izbor nove vlasti ne može zavisti od glasa poslanika sa liste koju je vodila Demokratska partija socijalista.

“Sa druge strane, zabrinjava i usporava sam proces, činjenica da imamo očito različite vizije u PES-u u odnosu na način formiranja vlasti. Rješenje za formiranje vlade leži u pronalasku zajedničkog jezika izmedju mandatara i predsjednika države, odnosno predsjednika i zamjenika predsjendika PES-a”, smatra Bečić.

On je kazao da od svih činilaca koji zagovaraju snažnu, građansku, evropsku i evroatlantsku Crnu Goru, kao i od onih koji teže funkcionalnosti institucija i socijalno-ekonomskom osnaženju građana, očekuje da budu stubovi konstruktivnih rješenja, a ne generatori problema.

Bečić je poručio da su Demokrate snažno privržene vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije kao i da se spoljno-politički kurs partije temelji na jačanju evropskog i evroatlantskog puta države.

On je istakao je da Demokrate vrše vlast u 80 odsto opština u Crnoj Gori, podstiču uključivanje mladih i žena, kao i da su, iznad svega, partija građanskog karaktera koja promoviše multikulturalnost i pluralizam.

Bečić je naveo da su mandati i funkcije prolazni, a da je ključni stub Demokrata nezavisnost od neformalnih centara moći, što je, prema njegovim riječima, osnovna crta koja razlikuje tu partiju i čini je prepoznatljivom na crnogorskoj političkoj sceni.

Navodi se da je Meken istakla važnost jačanja institucionalnih kapaciteta Crne Gore i vladavine prava, dodajući da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje posvećeno evropskoj budućnosti Crne Gore.

“Meken je izrazila nadu da će vlada biti uskoro formirana, čime bi se ubrzao proces neophodnih reformi i poboljšao kvalitet života građana Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budvanska rivijera i Lovćen u finalu Kupa

Podgorica, (MINA) – Rukometaši Budvanske rivijere i Lovćena igraće u finalu Kupa Crne Gore. Ekipa...