fbpx
NaslovnicaCrna GoraBečić: Dogovor sadašnje većine ili izbori

Bečić: Dogovor sadašnje većine ili izbori

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Skupštine i lider Demokrata Aleksa Bečić ocijenio je da postoje dva moguća rješenja političke krize u Crnoj Gori – dogovor unutar postojeće parlamentarne većine, ili vanredni parlamentarni izbori.

On je u emisiji Argumenti na Televiziji Crne Gore naveo da je Zakonodavni odbor većinom glasova dao zeleno svjetlo za Predlog odluke o skraćenju mandata Skupštine, ali da opozicioni predstavnici u tom skupštinskom tijelu tome nijesu dali podršku.

Bečić je rekao da je cilj opozicije, prema definiciji, da se bori za vanredne izbore.

“Pri sadašnjem stanju, ovo me navodi na zaključak da ili postoje neke zakulisne radnje, ili da se nadaju da će dio većine ići ka tome da se ipak prekroji izborna volja građana Crne Gore”, naveo je Bečić, prenosi Portal RTCG.

On je rekao da je rješenje dogovor unutar postojeće parlamentarne većine, plus manjinske stranke, ili da se odmah ide na prijevremene izbore.

“Sve drugo je put u prekrajanje izborne volje građana”, istakao je Bečić.

On je rekao da treba razjasniti dilemu da li je dio sadašnje većine spreman da se dogovora o formiranju vlade, koja bi, kako je naveo, zavisila od volje Demokratske partije socijalista u crnogorskom parlamentu.

“Za Demokratsku Crnu Goru je neophodno da isključite mogućnost za dogovore koji bi ukazali na prekrajanje izborne volje građana. Neka nam daju garancije za to, a za sada nijesu, mi smo spremni da razgovaramo o tome da se podrži nova vlada od strane partija aktuelne većine plus stranke manjina, ili da idemo na izbore”, ukazao je Bečić.

Kako je naveo, ukoliko se izglasa skraćenje mandata parlamentu, to bi značilo da se moraju raspisati prijevremeni parlamentarni izbor.

Bečić je kazao da, prema Ustavu, izglasavanjem takve odluke pada Vlada, a predsjednik države je u obavezi da raspiše izbore.

“Ako bi sjutra poslanici sa najmanje 41 glasom, u deset sati, izglasali odluku o skraćenju mandata, imali bi situaciju da možemo slobodno sa redovnim lokalnim izborima u maju da imamo vanredne parlamentarne”, rekao je Bečić.

Time bi, kako je naveo, “spustili tenzije i relaksirali atmosferu”.

“Trenutkom skraćenja mandata Skupštini, Vlada pada, ona nastavlja kao i parlament u tehničkom mandatu i ulazimo u period izborne kampanje”, rekao je Bečić.

On je ponovo apelovao na građane da ne izlaze na ulice.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije