fbpx
NaslovnicaCrna GoraApelacioni sud ukinuo presudu Višeg suda u slučaju ljekara iz Bijelog Polja

Apelacioni sud ukinuo presudu Višeg suda u slučaju ljekara iz Bijelog Polja

Podgorica, (MINA) – Apelacioni sud ukinuo je presudu Višeg suda u Bijelom Polju kojom su ljekari Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević oslobođeni optužbe da su izvršili krivično djelo teško djelo protiv zdravlja ljudi, i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Jeremić, Puletić, Tahirović i Cimbaljević terete se za infekciju pet beba u novembru 2014. godine, od kojih je jedna preminula u Kliničkom centru Crne Gore.

Iz Apelacionog suda saopšteno je da je taj sud, nakon sjednice vijeća od 24. maja ove godine, donio rješenje kojim je uvažio žalbe Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, oštećenih Predraga Karišika, Eldina Salemovića, Slaviše Kneževića i Vučića Rakonjac i njihovih punomoćnika.

Iz tog suda podsjetili su da su presudom Višeg suda u Bijelom Polju, Jeremić, Puletić, Tahirović i Cimbaljević, oslobođeni optužbe da su izvršili krivično djelo teško djelo protiv zdravlja ljudi, u vezi krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti .

“Odlučujući o žalbama Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, oštećenih i njihovih punomoćnika, vijeće Apelacionog suda je utvrdilo da su u prvostepenom postupku učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka koje se nijesu mogle otkloniti u postupku pred drugostepenim sudom”, kaže se u saopštenju.

Po ocjeni vijeća Apelacionog suda, kako se navodi, prvostepeni sud nije uzeo kao osnov za odlučivanje u ponovljenom postupku nakon odluke Vrhovnog suda od 14.novembra 2018, izmijenjenu optužnicu Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju od 26. februara prošle godine.

“Smatrajući da je Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju izmijenilo optužnicu na štetu optuženih, već raniju optužnicu i svoju odluku zasnovao na činjeničnom utvrđenju iz ranije optužnice Višeg državnog tužilaštva, što predstavlja bitnu povredu odredaba krivičnog postupka”, kaže se u saopštenju.

Nasuprot takvom stavu prvostepenog suda, Apelacioni sud je, kako se navodi, ocijenio da izmijenjenom optužnicom u dijelu činjeničnog opisa nijesu dodate nove inkriminisane radnje, kao ni novi blanketni propisi, već je tužilaštvo izmijenilo optužnicu shodno nalozima Vrhovnog suda i dopuni mišljenja Sudskomedicinskog odbora od 22. jula 2019. godine.

“Naloženo je prvostepenom sudu da u ponovljenom postupku otkloni bitne povrede iz rješenja Apelacionog suda i za osnov prilikom odlučivanja uzme izmijenjenu optužnicu tužilaštva u Bijelom Polju, nakon čega će moći da donese novu i na zakonu zasnovanu presudu”,kaže se u saopštenju.

Iz Apelacionog suda podsjetili su da je prethodno Viši sud u Bijelom Polju osudio Jeremić i Tahirović na kaznu zatvora u trajanju od po sedam mjeseci, a Puletića i Cimbaljević na kaznu zatvora od po šest mjeseci koje će izdržavati u prostorijama u kojima stanuju.

Dodaje se da je Apelacioni sud presudom od 20.februara 2018. godine to preinačio u dijelu odluke o kazni tako što su svi okrivljeni osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po godinu.

“Vrhovni sud je odlučujući o zahtjevu za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenih, ukinuo presude Višeg suda u Bijelom Polju i Apelacionog suda i naredio da se održi novi glavni pretres pred prvostepenim sudom”, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije