fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović ponudio da Crna Gora bude domaćin pregovora Srbije i Kosova

Abazović ponudio da Crna Gora bude domaćin pregovora Srbije i Kosova

Podgorica, (MINA) – Premijer Dritan Abazović ponudio je da Crna Gora bude domaćin naredne runde pregovora Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa te dvije države.

Abazović je, u intervjuu za “Pavlovic Today”, rekao da Crna Gora želi da vidi zadvoljavajući sporazum između svojih susjeda.

“Spremni smo da doprinesemo i podržimo proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova”, naveo je Abazović, dodajući da Crna Gora ima pomiriteljsku ulogu u regionu.

On je rekao da Crna Gora ima odlične odnose sa svim susjednim zemljama, i da je voljna da pomogne na bilo koji način, uključujući i logističku podršku.

“Lično bih želio bih da proširim svoju ponudu, ukoliko bude novih rundi pregovora između Kosova i Srbije, da ih ugostim u Crnoj Gori”, rekao je Abazović.

On je naveo da Crna Gora nije dio dijaloga, ali da evropski predlog predstavlja dobro rješenje u kojem dobijaju i Srbija i Kosovo.

Abazović je ocijenio da je najvažnije da se Sporazum Srbije i Kosova sprovede.

“Nijesam zagovornik ideje u kojoj strane potpišu nešto bez praćenja sprovođenja. To u prošlosti nije baš dobro funkcionisalo. Najvažnije je osigurati da se dogovor sprovede u praksi”, kazao je Abazović.

On je naglasio da i Srbija i Kosovo treba da poštuju specifične odredbe implementacionog aneksa, uključujući one da Srbija ne blokira prijem Kosova u međunarodne organizacije i da Kosovo formira Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije