fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Kripto zajednica pomagala neke političke subjekte

Abazović: Kripto zajednica pomagala neke političke subjekte

Podgorica, (MINA) – Južnokorejski državljanin Do Kvon je, u pismu upućenom crnogorskim zvaničnicima, naveo da je kripto zajednica pomagala određene političke subjekte u Crnoj Gori, kazao je premijer Dritan Abazović nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Abazović je naveo da se ne radi o jednoj, nego o više osoba koje djeluju ili su djelovale na teritoriji Crne Gore.

On je rekao da je sjednicu sazvao na zahtjev nekoliko članova Vijeća.

„I mislim da je to potpuno opravdano, jer ne vidim nikakvu specijalnu tajnost da samo ja imam uvid u pismo koje je južnokerjski državljanin poslao na tri adrese. Pročitao sam pismo koje sam dobio i koje sam juče uredno proslijedio glavnom specijalnom tužiocu“, rekao je Abazović.

Kako je kazao, na sjednici je otvorena rasprava koja je potpuno utemeljena.

„Zato što se tamo navodi, utvrđivaće se činjenice, da je kripto zajednica plaćala, odnosno pomagala određene političke subjekte“, rekao je Abazović.

On je istakao da su do sada više puta na sjednicama Vijeća govorili o ruskom uticaju, ruskom novcu ili novcu iz regiona koji se plasira za izborni proces.

„Mislim da je krajnje odgovorno da se i o ovoj temi razgovara. Šta će biti epilog i da li je tamo navedeno nešto što je istina, ostaje da utvrđuju nadležni organi. Svi članovi Vijeća su se potpuno usaglasili sa time“, kazao je Abazović.

Kako je rekao, nijesu htjeli da nešto što su dobili od čovjeka koga nikad nijesu vidjeli i za koga su znali samo iz medija, bude predmet neke političke trgovine poslije izbora.

„Mislim da je najveći interes da se utvrde sve činjenice. Ukoliko nema ničeg spornog, potrošili smo sat ili sat i po vremena“, rekao je Abazović.

On je naveo da istina vjerovatno leži u uređajima koji su oduzeti od Do Kvona prilikom hapšenja.

Abazović je kazao da postoji sumnja da je nelegalni kriptomat na području Tivta.

„Više osoba je identifikovano, o tome smo porazgovarali i vidjećemo šta će biti aktivnosti. Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala će preduzeti aktivnosti“, rekao je Abazović.

Upitan o optužbama javnosti i Pokreta Evropa sad (PES) da koriste pozicije moći kako bi se bolje pozicionirali u pregovorima o budućoj vladi, Abazovć je rekao da ne može da razumije kolege iz PES-a, a prije svega Spajića.

On je kazao da je upozoravao Spajića “na neke stvari”.

„Ne znam ko je Južnokorejac, niti sam ga sreo, niti imam bilo kakav uticaj na njega, niti sam tražio da mi daje bilo kakvo pismo, niti sam mogao to da uradim“, rekao je Abazović.

Kako je kazao, njegova je obaveza bila da obavijesti ljude o pismu koje je primio.

„Meni je žao ako su oni (PES) to percipirali na taj način, to je njihovo pravo. Nijesam nikome ostao dužan u politici, pa neću ni njima, ali to je rasprava koja ide nakon izbora“, naveo je Abazović.

Upitan da prokomentariše ocjenu predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Milana Kneževića da je nacionalna bezbjednost ugrožena od kripto svijeta, Abazović je kazao da ne misli da je nacionalna bezbjednost u ovom trenutku ugrožena.

„Mislim da treba da vodimo računa o ljudima koji ulaze u državu, koji rade neke aktivnosti, to je naša dužnost“, dodao je Abazović.

Prema njegovim riječima, Kvon je izuzetno interesantan za partnerske službe.

„On je dva dana nakon hapšenja doveo ovdje tužioce iz Južne Koreje, medijsku zajednicu Sjedinjenih Država, to se nikad nije desilo, niko nije izazvao tu vrstu globalne pažnje“, dodao je Abazović.

On je, govoreći o današnjim aktivnostima u suzbijanju organizovanih kriminalnih grupa, kazao da je kontrolisano 48 lokacija i 42 osobe.

„Poražavajuća je činjenica da se u Podgorici dogodio jedan presedan, da se za dvije osobe nije dobio nalog za pretres, iako su dio velike akcije“, kazao je Abazović.

On je dodao da je Vijeće upoznato o kojim se osobama radi i koji je sudija postupio na taj način.

„Čudno je da imamo akciju na državnom nivou i da su samo dvije osobe bile sporne, koje su malo poznatije crnogorskoj javnosti u odnosu na ostale“, kazao je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...