fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Građani da se slobodno izjasne na popisu

Abazović: Građani da se slobodno izjasne na popisu

Podgorica, (MINA) – Premijer Dritan Abazović pozvao je građane da se slobodno izjasne na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori, dodajući da ne postoji nijedan valjan argument za odlaganje tog procesa.

On je novinarima, po dolasku na Samit Berlinskog procesa u Tirani, rekao da građani Crne Gore neće podleći nikakvom pritisku niti kampanjama.

„Moj je apel i prema vjerskim liderima, političarima, nevladinim organizacijama, svim učesnicima javnog života u Crnoj Gori, svaki apel ide u samo jednom pravcu – da se ljudi potpuno slobodno izjasne“, kazao je Abazović odgovarajući na pitanje da li smatra da se patrijarh srpski Porfirije svojom izjavom umiješao u popis.

Prema riječima Abazovića, popis nijesu parlamentarni izbori.

“Popis je registracija stanovništva, naša priprema za strategije koje treba da se realizuju u Crnoj Gori u narednih deset godina, u smislu ekonomije, demografije i drugih stvari važnih za državu“, naveo je Abazović.

On je pozvao na suzdržanost od svega onoga što bi mogla da bude potencijalna zloupotreba funkicje koju neko obavlja na bilo kojem nivou, u kontekstu politizacije predstojećeg popisa.

Na pitanje da li je saglasan sa ocjenom ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da je davanja takvih izjava uoči popisa ponižavanja građana, Abazović je odgovorio da je ponižavanja građana ako neko smatra da će oni sada zbog kampanje da promijene svoju nacionalnu, etničku orijentaciju ili neka mišljenja.

Upitan šta ako Demokratska partija socijalista danas pozove građane na bojkot popisa, on je kazao da nema nijednog valjanog argumenta da se popis odloži, i da ne bi volio da ta stranka to uradi.

„Ali, ako urade, to je legitiman politički stav. Ne znam šta žele da postignu“, dodao je Abazović.

Upitan šta se desilo sa pozivom mandatara Milojka Spajića za pregovore o Vladi, on je ponovio da URA dijalog smatra nečim što je demokratski standard i stvar elementarne političke kulture.

„Sa svim političkim subjektima smo spremni da vodimo dijalog. Da li bi on vodio nekom dogovoru ili ne, to je o tom potom“, dodao je Abazović.

On je rekao da sva ostala pitanja nijesu za njega.

„Ako bude želje da se sjedne za sto, da se razgovara o važnim pitanjima, kao što je popis i druga pitanja, vrata i kabineta premijera i predsjednika URA-e su više nego otvorena. Ako neko legitimno smatra da za to nema potrebe, ništa, svima želimo puno uspjeha“, naveo je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije