fbpx
NaslovnicaMina SportFudbalRad na prevenciji najbolja mjera u trenutnim okolnostima

Rad na prevenciji najbolja mjera u trenutnim okolnostima

Podgorica, (MINA) – Posvećen rad na prevenciji najbolja je mjera koju klubovi mogu preduzeti u trenutnim epidemiološkim okolnostima, ocijenjeno je na sastanku Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) sa doktorima klubova Telekom 1.CFL i Druge lige Crne Gore.

Kako je saopšteno iz FSCG, doktorima su prezentovane mjere i preporuke koje će biti sastavni dio Smjernica za organiziaciju utakmica tokom pandemije COVID-19.

Predsjednik Medicinske komisije FSCG Ilija Ašanin i pomoćnik direktora Insituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić upoznali su kolege iz klubova sa mjerama koje će biti na snazi prilikom organizacije trenažnog procesa i utakmica svih takmičenja u organizaciji Fudbalskog saveza.

“Prilikom izrade mjera i preporuka akcenat je stavljen na prevenciji inficiranja novim koronavirusom, odnosno svakodnevnom epidemiološkom skriningu igrača, trenera i klupskog osoblja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će mjere i preporuke, usaglašene sa IJZ, biti integralni dio Smjernica za organizaciju utakmica tokom pandemije COVID-19 i biće obavezujuće za sve klubove koji se takmiče u Telekom 1. CFL, Drugoj, Omladinskoj i Kadetskoj ligi Crne Gore.

FSCG je, u cilju olakšanja svakodnevnog rada i izjveštavanja od medicinskih timova, obezbijedio svim klubovima Telekom 1. CFL i Druge lige po dva beskontaktna toplomjera.

Ašanin je kazao da je posvećen rad na prevenciji najbolja mjera koju klubovi mogu preduzeti u trenutnim epidemiološkim okolnostima.

“Medicinska komisija FSCG je, uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju, u saradnji sa IJZ radila na pripremi dodatnih mjera koje će se primjenjivati tokom naredne takmičarske sezone”, rekao je Ašanin.

Prema njegovim riječima, prilikom usaglašavanja svih preporuka, odnosno usvajanja obaveznih mjera, vodili su se procjenama rizika od mogućeg inficiranja tokom trenažnog procesa i prilikom odigravanja utakmica, kao i realnim mogućnostima i potrebama za testiranjem svih učesnika takmičenja.

“Saglasni smo u ocjeni da je rad na prevenciji – svakodnevni epidemiološki skrining – mjera koja je u ovom trenutku najbolja moguća i u tom smislu klubovi će biti u obavezni da svakodnevno izvještavaju Savez o zdravstvenom stanju igrača svih takmičarskih kategorija”, kazao je Ašanin.

Kako je naveo, mogućnost periodičnih testiranja poslužiće kao dodatna mjera u prevenciji inficiranja učesnika fudbalskih takmičenja, čime će se obezbijediti nesmetano odvijanje istih.

Ašanin je zahvaliio IJZ na, kako je rekao, izuzetnoj komunikaciji i doprinosu u usvajanju adekvatnih protokola koji će se primjenjivati u ogranizaciji takmičenja.

Begić je istakao da je posebna uloga medicinskih timova klubova koji se takmiče u Telekom 1. CFL i Drugoj ligi da upoznaju igrače i članove stručnih štabova sa svim rizicima koje nosi ponašanje na, a posebno van fudbalskog terena, “jer su to mjesta na kojima se najveći broj sportista u svijetu i zarazio”.

“Cilj protokola je da rizik od zaraze svedemo na najmanji mogući nivo koji će obezbijediti bezbjednost svih učesnika u takmičenju, čime bi se omogućili uslovi za nesmetano odigravanje utakmica”, kazao je Begić.

Prema njegovim riječima, protokol predviđa čitav niz mjera koje podrazumijevaju kontinuirani zdravstveni nadzor učesnika takmičenja od medicinskih timova.

“Uz redovan temperaturni skrining i ljekarski pregled, uz pravovremeno postupanje i razmjenu informacija između klubova, Saveza i zdravstvenog sistema”, naveo je Begić.

Kako je kazao, nasumična testiranja igrača su takođe predviđena kako bi se pratila epidemiološka situacija i dodatno smanjivao rizik od infekcije.

“Iskustvo nam govori da sportski tereni, generalno gledano, nijesu bili mjesta sa povećanim rizikom, već da je ponašanje mimo terena, prije i poslije utakmice, ključ prevencije, pri čemu se tu mora djelovati proaktivno i edukativno upoznajući i podsjećajući igrače sa izvorima rizika, ali i mjerama prevencije”, rekao je Begić.

Početak takmičenja u Telekom 1. CFL zakzan je za 15. avgust, dok će se prvo kolo Druge lige odigrati sedam dana kasnije.

Najčitanije