fbpx
NaslovnicaCrna GoraDulović vicešampion svijeta

Dulović vicešampion svijeta

Budimpešta, (MINA) – Crnogorski karatista Nenad Dulović sa srebrnim odličjem završio je nastup na 26. Svjetskom seniorskom prvenstvu.

On je danas u Budimpeti, u finalnom meču kategodije do 67 kilograma, poražen od Francuza Stivena da Koste 5:3.

Dulović je u posljednoj sekundi akcijom došao do tri poena, ali su sudije procijenile da su ostvarena nakon isteka vremena.

Plasmanom u finale ostvario je najveći uspjeh crnogorskog karatea od obnove nezavisnosti.

Dulović je kazao da ne može da kaže da je nezadovoljan ishodom finala.

“Mlad sam, imam 24 godine i karijera mi tek počinje. Izgubio sam od olimpijskog, svjetskog i evropskog prvaka 5:3, možda mi je malo sreće falilo. Prilagodio sam se njegovom stilu borbe, ali ipak je on ime i ima naklonost sudija. Žao mi je što je ovo njegovo posljednje takmičenje, što neću imati priliku za revanš“, rekao je Dulović agenciji MINA.

On je kazao da ne želi da se zaustavi i da je njegov put jasan.

“Želim da napredujem, da se naša zastava uvijek vijori na takmičenjima i da je moje i ime mojih prijatelja uvijek ispod nje. Borim se za svoju državu i za sebe, jer karate je moj život i ne mislim da stanem dok god mogu da hodam i radim borbe“, rekao je Dulović.

Dulović je na putu do istorijskog finala i uspjeha karijere eliminisao Tonija Noa Pizina iz Švajcarske 1:0, Žoakima Mendeša iz Portugala 6:4, Fahada Alkhatamija iz Saudijske Arabije 8:0, Italijana Đanluku De Viva 5:0 i u polifinalnom meču Mohameda Ozdemira iz Njemačke 3:0.

Karatista Omladinca, koji do sada nije imao pojedinačno seniorsko odličje sa najvećih takmičenja, nije uspio da prekine dominaciju Da Koste, koji je u Budimpeštu došao kao zvanični evropski, svjetski i olimpijski šampion.

Dulović u seniorskoj karijeri ima i ekipno srebro sa šampionata Evrope u Poreču 2021, a kao mlađi senior može se pohvaliti srebrom sa šampionata Evrope u Sofiji 2017. i bronzom u Alborgu dvije godine kasnije.

On je osvojio drugo seniorsko svjetsko odličje za crnogorski karate u nezavisnoj Crnoj Gori, nakon bronze Marine Raković iz Linca 2016. godine.

Rezultat Dulovića dodatno dobija na značaju ako se ima u vidu da je Crna Gora jedina država sa prostora bivše Jugoslavije koja je imala finalustu u Budimpešti.

Selektor u borbama, Almir Cecunjanin, kazao je da je ponosan kako je Dulović odradio finale.

“Nažalost, kada se borite protiv šampiona kakav je Da Kosta, ne borite se samo protiv njega, nego i cijele organizacije. Ne želim da pričam o suđenju, ali je nažalost tako. Oni koji su gledali meč vidjeli su da je Dulović ostavio posljednji atom snage na tatamiju da ostvari pobjedu, odradio je sve što je bilo do njega”, rekao je Cecunjanin.

On je naglasio da su meč dobro taktički spremili, ali da neki poeni nisu dosuđeni.

“Još mi nije jasno zbog čega“, rekao je Cecunjanin.

On je istakao da je Dulović napravio istorijski uspjeh.

“Dulović je iz meča u meča ostavljao posljednji atom, to je pokazatelj mlađima kako se bori za državu, za reprezentaciju i veliko mu hvala za sve što je ovdje uradio“, rekao je Cecunjanin.

Crna Gora se u svojoj novijoj istoriji može pohvaliti i sa 12 evropskih medalja u seniorskoj konkurenciji.

Srebrni medalje osvojili su muški tim u borbama 2021. u Poreču i Mario Hodžić 2019. u Gvadalahari, koji ima i bronzanu medalju, dvije godine ranije, u turskom Koćeliju.

Srebrni tim, osim Hodžića, činili su i Nenad Dulović, Nikola Malović, Predrag Smolović, Balša Miličković i Andrija Fatić.

Bronzanim odličjem mogu se pohvaliti i Jelena Maksimović (2014. i 2021), Dragana Konjević (2016), Marina Raković (2012, 2013. i 2015), Nikola Malović (2019), ženski kata tim u sastavu Milena Milačić, Tijana i Biserka Radulović (2007) i muški tim Vladimir Mijač, Kenan Nikočević, Arijan Kočan i Nikola Milić (2023).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...