fbpx
NaslovnicaCrna GoraZbog nasilja u porodici izrečene kazne od preko 45 godina zatvora

Zbog nasilja u porodici izrečene kazne od preko 45 godina zatvora

Podgorica, (MINA) – Za krivično djelo nasilje u porodici u posljednje dvije i po godine izrečeno je preko 45 godina zatvora, saopštili su iz Osnovnog suda.

Kako se navodi, zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici u 2021, 2022. i prvoj polovini ove godine, pred Osnovnim sudom formirano je 194 predmeta, 156 je riješeno, a 38 je i dalje u radu.

„Izrečeno je preko 45 godina zatvora, 1.060 časova rada u javnom interesu, jedna novčana kazna, 54 uslovne osude, 28 mjera bezbjednosti zabrane približavanja, 14 mjera bezbjednosti obaveznog liječenja alkoholičara“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su izrečene i četiri mjere bezbjednosti obaveznog liječenja narkomana, pet mjera bezbjednosti obavezno psihijatrijsko liječenje u zdravstvenoj ustanovi.

U Osnovnom sudu u Podgorici u periodu od 1. januara 2021. godine zaključno sa 20. junom ove godine formirana su 194 predmeta zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici protiv 195 okrivljenih lica.

Oni su naveli da je 38 predmeta u radu, dok je u 156 predmeta donijeta odluka.

Iz Osnovnog suda su rekli da je u 76 predmeta donijeta presuda kojom su okrivljeni osuđeni na kazne zatvora u ukupnom trajanju od skoro 44 godine.

„U šest predmeta okrivljeni su osuđeni na kazne zatvora koji će se izvršavati u prostorijama za stanovanje (kućni zatvor) u ukupnom trajanju od godine i devet mjeseci“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, izrečene su 54 uslovne osude, dok su u sedam predmeta okrivljeni osuđeni na kaznu rada u javnom interesu, u ukupnom trajanju od 1.060 sati.

U jednom predmetu, kako se navodi, okrivljeni je osuđen na novčanu u iznosu od tri hiljade EUR.

Iz Osnovnog suda su rekli da je u pet predmeta rješenjem izrečena mjera bezbjednosti – obavezno psihijatrijsko liječenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi.

„U tri predmeta je donijeto rješenje kojim se odbija optužni predlog, u jednom predmetu donijeto je rješenje o obustavi krivičnog postupka (usljed smrti okrivljenog), a u tri predmeta je donijeta oslobadjajuća presuda“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je u 28 predmeta izrečena mjera bezbjednosti zabrane približavanja.

„Zatim 14 mjera bezbjednosti obaveznog liječenja alkoholičara, četiri mjere bezbjednosti obaveznog liječenja narkomana, a u jednom predmetu izrečena je mjera zaštitnog nadzora javljanja nadlažnom organu“, navodi se u saopštenju Osnovnog suda.

Oni su rekli da od navedenog broja završenih predmeta u izvještajnom periodu, 25 predmeta nije pravosnažno na kraju prve polovine ove godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije