fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaUgovorni odnosi sa CPC i SPC da imaju jednak tretman

Ugovorni odnosi sa CPC i SPC da imaju jednak tretman

Podgorica, (MINA) – Rješavanje ugovornih odnosa sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC) i Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), mora imati potpuno jednak tretman, proći istu proceduru nadležnih organa i biti identično regulisano u smislu prava i obaveza, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Generalni sekretar SDP Ivan Vujović je kazao da je to jedini način da se obezbijedi Ustavom zajamčen ravnopravan tretman svih vjerskih zajednica, a time i građana koji su njihovi vjernici ili poštovaoci.

“Rješavanje ugovornih odnosa sa vjerskim zajednicama, konkretno sa CPC i SPC mora imati potpuno jednak tretman, proći istu proceduru od nadležnih organa i sadržajno, u smislu prava i obaveza, biti identično regulisano”, rekao je Vujović.

On je kazao da se mora konačno staviti ad acta dosadašnja praksa da je jedna vjerska zajednica, kako je ocijenio, iznad zakona i Ustava, i da uživa posebne privilegije, uz to da se konstantno miješa i arbitrira u političkim procesima pokušavajući da uruši ključne ustavne vrijednosti države i njenog integracionog puta.

“Na konceptu dominacije i supremacije SPC nad državom i ukupnim političkim sistemom opstajala je, na zgražavanje ukupne demokratske i evropske javnosti, bivša kleronacionalistička Vlada, zbog čega je dominantno i otišla u zasluženu političku prošlost”, rekao je Vujović.

On je naveo da će svaki pokušaj replike tog, kako je kazao, nakaradnog i retrogradnog eksperimenta u evropskoj Crnoj Gori 21. vijeka, proći na isti način.

Prema riječima Vujovića, toga moraju biti svjesni svi oni koji misle da opet mogu pokušati da inaugurišu model koji bi Crnu Goru lišio njenog građanskog i multietničkog karaktera, a samu državu obesmislio i obezličio do njenog nestanka.

Vujović je kazao da SDP neće pristati na bilo kakav vid diskriminacije građana Crne Gore, dodajući da sve aktivnosti koje je sprovela prethodna izvršna vlast na ovom planu novu Vladu ne obavezuju.

“Nova Vlada će morati ovaj postupak voditi potpuno javno, u skladu sa propisanom procedurom i širokom javnom raspravom, kako bi sve bilo okončano u skladu sa pravnim sistemom i interesima države. Taj princip potpuno i do kraja važi i za CPC i za SPC”, zaključuje se u saopštenju Vujovića.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije