fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoSpotom upozoravaju na moguće zloupotrebe dječjeg sadržaja na internetu

Spotom upozoravaju na moguće zloupotrebe dječjeg sadržaja na internetu

Podgorica, (MINA) – Kompanija dojče /Deutsche/ Telekom pokrenula je kampanju čiji je cilj da skrene pažnju javnosti na značaj odgovornog rukovanja ličnim podacima i fotografijama u digitalnom svijetu.

Kako su kazali iz Crnogorskog Telekoma, fotografije sa odmora, porodičnih proslava ili vikend izleta sa porodicom i prijateljima, trenuci koji se žele odmah podijeliti sa drugima.

„Međutim jednom kada se nađu na internetu, svi ti privatni momenti i lični podaci dostupni su svima, i to zauvijek“, upozoravaju iz Telekoma.

Navodi se da je upravo zbog toga Deutsche Telekom, u Crnoj Gori prisutan preko Crnogorskog Telekoma, pokrenuo kampanju ‘ShareWithCare (‘DijeliSaOprezom), sa ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj odgovornog rukovanja ličnim podacima i fotografijama u digitalnom svijetu.

„Spot pod imenom „Poruka od Ele“, koji je u međuvremenu postao viralan, koristi vještačku inteligenciju (AI) da kreira takozvani „deepfake“ video, kako bi skrenuo pažnju na mogućnost zloupotrebe informacija i ličnih podataka upravo od vještačke inteligencije“, kaže se u saopštenju.

Iz Telekoma su pojasnili da je „deepfake“ proizvod AI koji na osnovu dostupnih informacija stvara novi, na prvi pogled autentični video ili audio sadržaj koji prikazuje lažni događaj ili akterima sadržaja pripisuje lažne izjave i stavove koje oni nijesu nikada izgovorili.

Kako su naveli, „Poruka od Ele“ na slikovit i potresan način, kroz primjer porodice, ilustruje posljedice koje može imati dijeljenje fotografija djece na internetu.

U tom spotu, Telekom se fokusira na takozvano „roditeljsko dijeljenje“ („sharenting“), praksu koja je sve češće kritikovana, a kroz koju roditelji bez previše razmišljanja o posljedicama dijele fotografije, video snimke i detalje iz života svoje djece na internetu.

Rukovoditeljka za razvoj proizvoda i brend menadžment u Telekomu, Gordana Spahić, rekla je da ta kompanija svojim korisnicima širom Evrope nudi najbolju i najsigurniju mrežu.

„Ali, osim samog pristupa mreži i infrastrukturi, korisnicima su danas više nego ikada potrebni znanje i alati za bezbjedno i odgovorno upravljanje ličnim podacima na internetu“, dodala je Spahić.

Ona je navela da razvoj vještačke inteligencije nosi istovremeno i velike mogućnosti i velike rizike.

„Moramo zajedno da radimo na tome kako da upravljamo sa oba ova faktora, a krajnji cilj kampanje je da što manje djece postanu žrtve sajber kriminala bez njihove saglasnosti, odnosno zbog neodgovornog ponašanja njima bliskih ljudi u digitalnom prostoru“, kazala je Spahić.

Navodi se da spot konkretnim primjerom ilustruje društveni eksperiment koji bi mogao da se dogodi u tom obliku, jer tehnologiju neophodnu za to već postoji.

Kako se dodaje, slika devetogodišnje glumice po imenu Ela poslužila je kao osnova za ovaj eksperiment.

Pomoću najnovije AI tehnologije, stvoren je lažni snimak djevojčice koji prikazuje „odraslu Elu“ koja se obraća iznenađenim roditeljima, šalje upozorenje iz budućnosti i suočava ih sa posljedicama koje dijeljenje slika njihovog djeteta na internetu može imati.

„Posebno je važno istaći da je ovo prvi put da je stvoren „deepfake“ video devetogodišnjeg djeteta koje je „postalo“ starije, omogućavajući mu da se ponaša i vodi polemiku kao odrasla osoba. Ela tako predstavlja cijelu generaciju djece“, kazali su iz Telekoma.

Dodaje se da svaka osoba ima pravo da sama odluči o svom digitalnom identitetu.

„Istovremeno, međutim, istraživanja pokazuju da je prosječno petogodišnje dijete već imalo oko 1,5 hiljada fotografija postavljenih bez njihove saglasnosti od onih kojima najviše vjeruju – njihovih roditelja. I taj materijal je nezaštićen na internetu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da stručnjaci procjenjuju da će do 2030. godine dvije trećine svih slučajeva krađe identiteta biti izvedeno na taj način.

„Nepromišljenim dijeljenjem fotografija djece, i drugih podataka poput imena ili godina rođenja na društvenim mrežama i servisima za razmjenu poruka, roditelji nenamjerno izlažu svoju djecu svim tim rizicima“, upozorili su iz Telekoma.

Kako su naveli, moguće posljedice uključuju profilisanje od preprodavaca podataka, hakovanje, prepoznavanje lica, pedofiliju i druge prijetnje po privatnost i bezbjednost.

Rukovodilac klastera za društveno angažovanje grupna korporativna odgovornost u Telekomu, Marike Mehlmann Tripp, rekla je da žele da spriječe da djeca postanu žrtve sajber kriminala bez njihove saglasnosti.

„Kako bi svi mogli da učestvuju u digitalnom svijetu, neophodno je da mogu sigurno, samostalno i sa povjerenjem da se kreću digitalnim prostorom“, rekla je Mehlmann Tripp.

Prema njenim rječim, medijska pismenost je neodvojivi deo digitalne participacije.

„Zato se zalažemo za promovisanje digitalnih kompetencija kroz brojne inicijative“, poručila je Mehlmann Tripp.

Iz Telekoma su rekli da, kako bi svi mogli da učestvuju u digitalnom svijetu, neophodno je da mogu sigurno, samostalno i sa povjerenjem da se kreću digitalnim prostorom.

„Medijska pismenost je neodvojivi dio digitalne participacije, zbog čega u kompaniji kontinuirano nalaze načine kroz koje korisnicima promovišu digitalne kompetencije“, zaključuje se u saopštenju.

Spot je dostupan na linku https://www.youtube.com/watch?v=F4WZ_k0vUDM.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije