fbpx
NaslovnicaCrna GoraPredložili produžetak školovanja za stare studente

Predložili produžetak školovanja za stare studente

Podgorica, (MINA) – Poslanici Pokreta za promjene (PZP) predložili su izmjene Zakona o visokom obrazovanju kojim se starim studentima rok završetka studija produžava do kraja 2022/2023. studijske godine.

Poslanik PZP Dejan Đurović, obrazlažući predlog, kazao je da je osnovni razlog za izmjene Zakona da se izađe u susret starim studentima kojih je, kako je naveo, nažalost dosta.

“Ovih dana se moglo čuti „dokad će ovo više“ i da smo ušli u hiperprodukciju visokoškolaca. Da tako nije mogu pokazati statistički podaci“, rekao je Đurović.

On je kazao da 52 odsto građana ima završenu srednju školu, 17 odsto je sa višom i visokom školom, dva odsto je nepismeno, a 28 odsto ima završenu osnovnu i nepotpuno obrazovanje.

„Ovim Zakonom želimo da izađemo u susret ljudima koji žele da završe školovanje“, kazao je Đurović.

Poslanici su završili raspravu i o predlogu izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju kojima je predviđeno povećanje iznosa stipendija i kredita za studente, a koji su podnijele Socijaldemokrate.

Poslanik te partije Boris Mugoša je, obrazlažući predlog, rekao da se od 2011. godine nijesu mijenjali iznosi stipendija i kredita.

„Vrijeme je kad trebamo korigovati te iznose, troškovi života drastično su porasli. Cijene rastu više od one metodološke stope inflacije od 13,5 odsto“, rekao je Mugoša.

On je kazao da je predlog SD-a bio da se za oko 50 odsto poveća iznos stipendija i kredita.

„Ako pogledamo uporednu praksu, svi evropski sistemi imaju ove mahinizme podrške studentima, ali 22 evropska sistema idu korak dalje i daju finansijsku podršku i roditeljima. Tu bi mogli potencijalno da tražimo određena rješenja u narednom periodu“, rekao je Mugoša.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Dragoslav Papović kazao je da će ta partija podržati povećanje stipendija i kredita.

On je rekao da je to pomoć prije svega studentima i podrška porodicama da taj izazovni period što lakše prebrode.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović rekao je da podrška tom predlogu zakona odraz konzistentne politike te partije.

„Imamo dosljednost u smislu naših programskih prioriteta, bez obzira da li se nalazimo u vlasti ili opoziciji“, kazao je Šaranović.

Poslanica URA-e Božena Jelušić kazala je da su podnijeli amandman na predlog zakona.

„Nakon razgovora sa Studentskim parlamentom predlog je da to bude 112 EUR za kredite, i 225 EUR stipendije najboljim studentima. U zapadnim zemljama studenti imaju stipendije oko 50 hiljada USD godišnje“, rekla je Jelušić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

U nedjelju posljednji turnir

Podgorica, (MINA) - Posljednji turnir zimske turneje Crnogorske tekbol lige biće odigran u nedjelju...