fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaPoslanici o nepovjerenju Vladi

Poslanici o nepovjerenju Vladi


Podgorica, (MINA) – Poslanici crnogorskog parlamenta danas će se, na vanrednoj sjednici, izjasniti o predlogu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore.

Predlog je iniciralo 36 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Liberalne partije, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske unije Albanaca.

U obrazloženju se navodi da je Vlada imala prioritetni zadatak da stvori pretpostavke kako bi se, na temelju reformi pravosudnog sistema i jačanja vladavine prava, intenzivirao proces evropske integracije Crne Gore.

Ocjenjuje se da su konkretni rezultati u realizaciji prioriteta izostali i da su stanje crnogorske ekonomije i epidemiološka situacija u državi dodatno pogoršani.

“Uprkos nikad snažnijoj podršci evropskih partnera i širokom društveno-političkom konsenzusu o neophodnosti što skorijeg pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, dalji nastavak ovog procesa doveden je u pitanje”, kaže se u obrazloženju.

Navodi se da je premijer Dritan Abazović, ignorišući stavove najznačajnijih naučnih ustanova u zemlji, uključujući Crnogorsku akademiju nauka umjetnosti, i istaknutih stručnjaka i organizacija civlinog društva, svjesno zanemarujući potencijalne posljedice takvog postupanja na ukupne prilike u Crnoj Gori, u prvi plan stavio pitanje odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Predlagači inicijative ističu da ne spore potrebu da se to izuzetno osjetljivo pitanje riješi na način koji bi bio u potpunosti prilagođen pravnom sistemu Crne Gore, uz uvažavanje najboljih evropskih praksi u ovoj oblasti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Vremenska prognoza: Danas promjenljivo, do 19 stepeni

Podgorica, (MINA) – U južnim predjelima Crne Gore jutros se očekuje povećana oblačnost, ponegdje...