fbpx
NaslovnicaCrna GoraMiler: Pristupni pregovori mogu biti završeni u mandatu ove Vlade

Miler: Pristupni pregovori mogu biti završeni u mandatu ove Vlade

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ima šansu da pristupne pregovore sa Evropskom unijom (EU) završi u mandatu 44. Vlade, ukoliko sve tri grane vlasti ulože dodatne napore i pokažu opipljive rezultate, ocijenio je ambasador Austrije u Podgorici Karl Miler.

On je danas sa ministarkom evropskih poslova Maidom Gorčević razgovarao o ocjenama iz ovogodišnjeg Izvještaja Evropske komisije (EK) i daljim planovima i aktivnostima Vlade i Ministarstva evropskih poslova za ubrzanje pristupnih pregovora.

Miler je, kako je saopšteno iz Vlade, kazao da je Crna Gora i dalje predvodnica u evropskim integracijama, ali da bi postala punopravna članica Unije, svi segmenti društva moraju uložiti dodatne napore, posebno u oblasti vladavine prava.

On je rekao da je Izvještaj EK dobar putokaz za predstojeće korake koje sve tri grane vlasti moraju preduzeti kako bi u najkraćem roku ispunili obaveze na evropskom putu.

„Crna Gora ima punu podršku Austrije da ubrza sprovođenje reformi i postane sljedeća članica EU. Ako sve tri grane vlasti ulože potrebne napore i pokažu opipljive rezultate, imate šansu da pristupne pregovore završite u mandatu ove Vlade“, poručio je Miler.

Gorčević je kazala da Izvještaj EK predstavlja objektivan prikaz stanja i ostvarenih rezultata.

Izvještaj će, kako je navela, poslužiti Vladi kao smjernica za dalje unapređenje stanja i nastavak reformskih aktivnosti.

„Pred nama su jasni zadaci, a vremena za odlaganje i prolongiranje obaveza više nema”, rekla je Gorčević.

Ona je istakla da odmah pristupaju izradi sveobuhvatnog Akcionog plana za ispunjenje preporuka iz Izvještaja.

“Uvjerena sam da 44. Vlada, zajedno sa izvršnom i zakonodavnom vlašću može ubrzati put Crne Gore prema EU. Sad je vrijeme da, svi zajedno, posvećenost EU integraciji pokažemo na djelu”, kazala je Gorčević.

Ona je istakla da će prioritet Vlade biti zaokruživanje reformi u oblasti vladavine prava, s fokusom na reforme u pravosuđu.

Kako je dodala Gorčević, to nije samo ocjena i zahtjev evropskih partnera, nego suštinska potreba u pravcu dalje demokratizacije društva i jačanja pravne države.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...