fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilatović: Zaštita prirodnih resursa je obaveza države

Milatović: Zaštita prirodnih resursa je obaveza države

Podgorica, (MINA) – Zaštita prirodnih resursa je obaveza države, poručio je predsjednik Jakov Milatović, navodeći da je porazno to što je nelegalna sječa šuma prisutna u zaštićenim područjima širom Crne Gore.

Milatović je, na otvaranju naučnog skupa na temu “Ekološka održivost i klimatske promjene” na Žabljaku, rekao da je Crnu Goru priroda velikodušno nagradila svim ljepotama i blagodetima.

“Zato naša obaveza nadilazi podrazumijevanu neophodnost zaštite prirodnih resursa, ona leži u svijesti o tome da je održivo upravljanje njima jedan od glavnih izazova na našem putu”, rekao je Milatović, saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika.

On je naveo da crnogorsko društvo u prethodnim godinama nije odražavalo takvu sliku iako svojim ustavnim određenjem izražava svijest i posvećenost prema životnoj sredini, prirodnim i kulturnim bogatstvima.

“Ta ideja je ostala skrivena iza nebrige o okolini, konstantne i intenzivne devastacije prostora, neregulisanog problema otpada, nepoštovanja zakona i izostanka sankcija, a nadasve, iza odsustva volje da se nešto promijeni, sa jedne, i odsustva sluha za dobre inicijative, sa druge strane”, rekao je Milatović.

Kako je dodao, često se nametao i narativ o otvorenosti za investicije za koje se na kraju ispostavljalo da su bile same sebi cilj, a još češće zaboravljala komponenta brige za prostor i životnu sredinu.

“Kada se svemu tome doda i imperativ ubrzanog i neodrživog ekonomskog razvoja, nerijetko se dešavalo da pitanje posvećenosti održivom razvoju ostane nešto čemu se samo deklarativno posvećuje pažnja”, naveo je Milatović.

On je rekao da je porazno da se širom Crne Gore, pa i u srcu Žabljaka, svjedoči nelegalnoj sječi šuma u zaštićenom prostoru, “umjesto da budemo ponosni na ljepotu nacionalnih parkova i čuvamo naša blaga”.

“Snažno podržavam sve korake koji se preduzimaju da bi se spriječile takve aktivnosti jer ne smijemo dozvoliti da „pluća“ naše zemlje koja nas štite od klimatskih ekstrema budu devastirana”, poručio je Milatović.

On je rekao da je potrebno da se razumije da se pristupom nabrajanja ambicioznih ciljeva, “koje smo svjesni da ne možemo dostići” i koji ostaju samo „slovo na papiru“, ne dolazi do rješenja.

“Odgovor na naše probleme nije ni nametanje normi čija primjena ne zaživi u praksi, već istinski zaokret, prihvatanje novih obrazaca ponašanja i pronalaženje novih načina za suočavanje sa starim problemima”, dodao je Milatović.

On je rekao da je tom pitanju dao značaj koji zaslužuje kroz imenovanje savjetnice upravo za oblast održivog razvoja.

“Čvrsto vjerujem da ekološka, ekonomska i socijalna komponenta društva mogu činiti jedinstven sklad i zato će moji napori biti usmjereni u pravcu ohrabrivanja novih inicijativa i pragmatičnog prustupa koji će inspirisati sve društvene činioce na dalje korake”, rekao je Milatović.

On je kazao da su svi svjesni da klimatske promjene mijenjaju svijet i da Crna Gora nije izuzetak.

“U svjetlu svih ekoloških, energetskih i ekonomskih kriza sa kojima smo se susretali i čije je ponavljanje izvjesno, ne smijemo dozvoliti da nemoć i nezainteresovanost prevladaju, već je potrebno u fokus staviti dugoročni održivi razvoj”, ocijenio je Milatović.

On je rekao da je jednako važno okupiti sve relevantne društvene činioce jer, kako je dodao, samo tako se mogu napraviti partnerstva za održivost.

Milatović je kazao da je puno dobrih primjera kako se briga o resursima može upotpuniti njihovom adekvatnom valorizacijom.

“Upravo iz tih primjera, Švajcarske ili Islanda, treba da učimo kako razvijanje inovativnih tehnologija i praksi omogućava ekonomsku valorizaciju prirodnih resursa na održiv način”, naveo je MIilatović.

On je rekao da događaji poput naučnog skupa su potvrda da je Žabljak bio i ostao kolijevka inicijativa za očuvanje resursa povezujući tako napore svih sa vizijom bolje budućnosti.

On je čestitao dolazeći Dan opštine uz uvjerenje da će Žabljak nastaviti da igra značajnu ulogu u stvaranju održive budućnosti.

“U svjetlu rastuće potrebe da sačuvamo naše resurse, potrebno je da inspiraciju i rješenja nađemo upravo u njima. Jer je vraćanje prirodi uz mudro raspolaganje onim što nesebično daje uvijek dobar put”, rekao je Milatović.

On je pozvao na brigu o ekosistemima, zaštićenim područjima, kulturnim dobrima.

“Da pametno koristimo prostor, ozelenimo ekonomiju, ali i ulažemo u obrazovanje, izgradnju svijesti i kulture kako bismo sačuvali svoje jedinstveno obilježje”, dodao je Milatović.

Iz Milatovićevog kabineta rekli su da se on u okviru posjete Žabljaku sastao se sa rukovodstvom Opštine, a da je predviđen i obilazak grada i lokacija sa najznačajnijim infrastrukturnim projektima, kao i posjeta Nacionalnom parku i Turističkom centru Durmitor.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije