fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaLaličić: Crnoj Gori potrebna evropska vlada

Laličić: Crnoj Gori potrebna evropska vlada

Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori je potrebna evropska vlada i svaki dan čekanja ima pogubne posljedice po državu, za čije saniranje će biti potrebno puno znanja, rada i strpljenja, kazala je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS) Jovanka Laličić.

Ona je ocijenila da se Crna Gora nalazi u dubokoj, i do sada nezabilježenoj institucionalnoj krizi, od koje najviše štete imaju upravo građani.

„Tako se Skupština, kao najviši zakonodavni organ, zahvaljujući samovolji njenog predsjedavajućeg, koja je uslovljena uskopartijskim interesima dijela aktuelne parlamentarne većine oličene u Demokratskom frontu i Demokratama, nalazi u blokadi“, rekla je Laličić.

Kako je navela, na taj način i smanjenje akciza u situaciji kada cijene goriva i osnovnih životnih namirnica vrtoglavo rastu, kao i veliki broj zakona, čekaju neke bolje dane.

„Odlazeća apostolska Vlada čini posljednje trzaje na štetu Crne Gore i urušavanja njenog međunarodnog ugleda, kroz uporno odbijanje donošenja odluke o uvođenju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu“, kaže se u saopštenju Laličić.

Prema njenim riječima, iako je Vlada izgubila povjerenje u Skupštini, to joj nije prepreka da ovih dana masovno zapošljavaju u sektoru energetike i saobraćaja.

„I da se pojedini ministri “baškare“ na egzotičnim destinacijama, dok ekonomska situacija u zemlji postaje sve teža i teža“, dodala je Laličić.

Kako je navela, smijenjena Vlada čini posljednje napore da iscrpi sva budžetska sredstva, kako bi onima koji dođu poslije njih bilo što gore.

„Kao da je malo sve ono što su napravili Crnoj Gori dok su uživali povjerenje Skupštine, nego i u tehničkom mandatu nastavljaju sa pogubnim potezima koji unižavaju Crnu Goru i dovode do sunovrata njen institucionalni i civilizacijski integritet“, kaže se u saopštenju.

Laličić je kazala da je Ustavni sud treća važna institucija kojoj prijeti totalna blokada.

Ustavni sud, kako je navela, trenutno radi u okrnjenom sastavu zbog odlaska dvojice sudija u penziju.

„Po raspisanom prvom javnom pozivu za izbor dvojice sudija iz reda uglednih pravnika, konsultativna saslušanja kandidata obavljena su 24. i 25. juna i 1. jula prošle godine“, navela je Laličić.

Ona je podsjetila da nijedan od kandidata nije dobio potrebnu većinu.

Laličić je kazala da su Demokrate tada bile uzdržane prilikom glasanja za izbor kandidata, jer su smatrali da je potrebno raspisati novi javni poziv.

„Uz nesuvislo obrazloženje da je javni poziv objavljen prije “istorijske” smjene vlasti i da će ponovno raspisivanje javnog poziva “u novom društvenom ambijentu” ohrabriti kandidate da se jave u što većem broju“, dodala je Laličić.

Ona je podsjetila da je ponovni javni poziv raspisan u septembru prošle godine i da je, nakon završene procedure, u oktobru utvrđena lista kandidata.

„Koja je opovrgnula tvrdnje Demokrata o velikom broju “ohrabrenih“ kandidata, jer se prijavio i manji broj lica nego prvog puta, a većina kandidata koja se bila prijavila na prvi poziv to nije uradila ponovno“, rekla je Laličić.

Kako je navela, prvi intervju sa kandidatom održan je 29. novembra, a posljednji kandidat je saslušan devetog decembra prošle godine.

Prema riječima Laličić, od tada do danas prijave stoje u fijokama, a kandidati strpljivo čekaju rezultate nakon obavljenog intervjua.

Ona je rekla da je to krajnje destimulativno i neodgovorno prema kandidatima, ali nadasve prema Ustavnom sudu i građanima.

„Da će voljom neodgovorne parlamentarne većine funkcionisanje i rad krovne institucije pravnog sistema biti dodatno usložnjen, govori činjenica da je još jedan sudija tog suda otišao u penziju, i to 1. januara ove godine, a da će još jedan sudija sredinom godine steći uslove za starosnu penziju“, kazala je Laličić.

To, kako je navela, očito sada ne zabrinjava aktuelnu parlamentarnu većinu.

„Koja je u proteklom periodu vršila neviđenu medijsku kampanju protiv Ustavnog suda, pojedinih sudija tog suda, vršila pritisak uoči donošenja odluka, a u pojedinim slučajevima je čak i Ustavni odbor preuzimao ulogu Ustavnog suda“, dodala je Laličić.

Ona je kazala da je ta većina izdejstvovala da se preko noći, bez detaljne analize, mijenjaju uslovi za odlazak u penziju.

Time je, kako je rekla Laličić, dovela do toga da ogroman broj sudija na svim nivoima pođe u penziju ostavljajući čitav pravni sistem, a time i pravnu sigurnost u zemlji, poljuljanom.

„Stoga, imajući u vidu sve navedeno, jedino rješenje ovog Gordijevog čvora da se konačno stane na put zlim namjerama, bezakonju i neznanju aktuelne parlamentarne većine je izbor manjinske ili neke druge, evropske Vlade“, zaključila je Laličić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije