fbpx
NaslovnicaCrna GoraFormiraće deset novih pregovaračkih radnih grupa

Formiraće deset novih pregovaračkih radnih grupa

Podgorica, (MINA) – Vlada je, u skladu sa zahtjevima nove metodologije pristupanja Evropskoj uniji (EU), donijela odluke o obrazovanju pregovaračkih radnih grupa za deset pregovaračkih poglavlja.

Kako su kazali iz Vlade, formirane su pregovaračke radne grupe za poglavlja sloboda kretanja robe, sloboda kretanja radnika, javne nabavke, privredno pravo, pravo intelektualne svojine, konkurencija, socijalna politika i zapošljavanje.

Radne grupe formirane su i za pregovaračka poglavlja preduzetništvo i industrijska politika, regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata i zaštita potrošača i zdravlja.

Ministarka evropskih poslova Jovana Marović objasnila je na sjednici Vlade da se pregovaračka struktura postepeno transformiše u skladu sa zahtjevima nove metodologije pristupanja EU.

Kako je istakla, radne grupe su izmijenjene imajući u vidu kadrovske promjene u institucijama nadležnim za realizaciju obaveza koje proističu iz pregovaračkog procesa.

„Cilj nam je da, kroz operacionalizaciju postojećeg pregovaračkog okvira, smanjenje broja članica i članova pregovaračkih radnih grupa i bolju koordinaciju kompletnog procesa, učinimo da pregovaračke radne grupe budu operativnije i efikasnije u radu“, kazala je Marović, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo u cilju dodatnog otvaranja pregovaračkih radnih grupa za predstavnice i predstavnike civilnog sektora, početkom jula raspisalo javni poziv nevladinim organizacijama za predlaganje predstavnika za članove radnih grupa.

Marović je navela da su po tom osnovu u radne grupe za poglavlja pet, 19, 20, 22 i 28 uključeni predstavnici sedam nevladinih organizacija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Rudar u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Rukometaši pljevaljskog Rudara plasirali su se u polufinale završnog turnira Kupa...