fbpx
NaslovnicaCrna GoraDukić: Kultura mora biti oslobođena od političkog uticaja

Dukić: Kultura mora biti oslobođena od političkog uticaja

Podgorica, (MINA) – Kultura u Crnoj Gori mora biti sistemski oslobođena uticaja partijske politike, kako bi se prestalo sa njenom zloupotrebom u političke svrhe, ocijenili su iz Pokreta Preokret.

Kandidatkinja za poslanicu Preokreta Svetlana Dukić kazala je da na čelu javnih ustanova kulture moraju biti nezavisni i afirmisani stručnjaci, izabrani na transparentnim javnim konkursima i na osnovu kompetencija, vještina i rezultata.

“Zato će Preokret u novom sazivu Skupštine podnijeti inicijativu za izmjene i dopune Zakona o kulturi, kako bi rukovodioci javne ustanove čiji je osnivač država bili birani putem javnog konkursa, a ne po volji ministra”, rekla je Dukić.

Ona je navela da aktuelni Zakon o kulturi propisuje da direktora, umjetničkog direktora i poslovnog direktora javne ustanove čiji je osnivač država imenuje i razrješava Vlada, na predlog ministarstva nadležnog za poslove kulture.

“Takvo zakonsko rješenje je pogubno po razvoj kulture u Crnoj Gori, jer su čelnici javnih ustanova direktno pod političkim uticajem Vlade odnosno resornog ministra”, dodala je Dukić.

Ona je ukazala da su Crnoj Gori više nego ikada umjesto podobnih i poslušnih potrebni ljudi koji imaju znanje i viziju.

Kako je dodala, to se jedino može osigurati sistemski unapređenjem zakonskog okvira.

“Promjenom načina izbora direktora javnih ustanova u kulturi će se obezbijediti veći stepen autonomije i transparentnosti tih ustanova, što je preduslov za razvoj kulturnog i umjetničkog stvaralaštva u državi, kao i zaštitu i očuvanje kulturne baštine”, rekla je Dukić.

Ona je poručila da je kultura javni interes Crne Gore i ne smije da zavisi od interesa političkih partija.

“Zato će depolitizacija javnih ustanova kulture biti visoko na ljestvici prioriteta Preokreta u narednom četvorogodišnjem mandate”, zaključila je Dukić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije