fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitikaCrna Gora da ubrza put ka članstvu u EU

Crna Gora da ubrza put ka članstvu u EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora treba da ubrza put prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji (EU), ocijenjeno je na sastancima predsjednika Bošnjačke stranke (BS) Ervina Ibrahimovića sa evropskim zvaničnicima.

Kako je saopšteno iz BS, Ibrahimović boravi u Briselu, u trodnevnoj radnoj posjeti Evropskoj narodnoj partiji (EPP), najbrojnijoj poslaničkoj grupi u Evropskom parlamentu (EP), čiji je i BS punopravni član.

“Na sastancima sa evropskim zvaničnicima, zajednički je konstatovano da bi Crna Gora, kao država koja je najbliža članstvu u EU, trebalo da stavljanjem dodatnog fokusa na realizaciju preuzetih obaveza i postizanje standarda iz privremenih, odnosno završnih mjerila za pristupanje EU, ubrza svoj put prema punopravnom članstvu”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se Ibrahimović u ponedjeljak sastao sa predsjednikom EPP-a i poslaničkog kluba te stranke u EP, Manfredom Veberom, potpredsjednikom EPP-a Paulom Rangelom i generalnim sekretarom Tanasisom Bakolasom.

Ibrahimović se, kako se navodi, istog dana sastao i sa predsjednikom parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore, Vladimirom Biličikom.

Iz BS su istakli da je fokus svih razgovora bila aktuelna politička situacija u Evropi i svijetu, geopolitička situacija sa posebnim akcentom na uticaj ukrajinske krize na globalnu politiku, evropska perspektiva Zapadnog Balkana i uticaj geopolitičkih promjena na EU integracije.

Kako su naveli, fokus je bio i aktuelna politička situacija u Crnoj Gori i EU perspektiva Crne Gore.

“Sagovornici su se saglasili da je veoma važno da Zapadni Balkan, nakon neophodnih reformi, postane integralni dio EU i da su u tom smislu jednako važna nastojanja država Zapadnog Balkana da ispune uslove za ulazak u EU”, navodi se u saopštenju.

Iz BS su kazali da su se sagovornici saglasili da je važna i nedvosmislena otvorenost EU za proširenje, posebno kada su u pitanju države Zapadnog Balkana.

“Ocijenjeno je da je na Zapadnom Balkanu snažno prisutan ruski uticaj, i da je, u tom smislu, neophodno da države Zapadnog Balkana, a posebno Crna Gora, svojim jasnim i sa EU usaglašenim politikama potvrde svoju euroatlansku opredijeljenost”, ističe se u saopštenju.

Navodi se da je politika BS ocijenjena kao odgovorna, odmjerena, državnička i proevropska.

“I u tom smislu potvrđena je puna podrška BS-u da nastavi dalje sa vođenjem euroatlanske politike u Crnoj Gori i politike izgradnje države Crne Gore kao demokratske, građanske i evropske države”, dodaje se u saopštenju.

Ibrahimović je razgovarao i sa sekretarom EPP-a za vanjske odnose Patrikom Volerom, portparolom poslaničkog kluba EPP u EP Andrejom Kovačevim, direktorom KAS za Srbiju i Crnu Goru Jakovom Devčićem i drugim zvaničnicima EPP.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije