fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoCInMED postao član Međunarodnog foruma regulatora medicinskih sredstava

CInMED postao član Međunarodnog foruma regulatora medicinskih sredstava

Podgorica, (MINA) – Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) postao je pridruženi član Međunarodnog foruma regulatora medicinskih sredstava /International Medical Devices Regulators Forum/, (IMDRF).

Iz CInMED-a su rekli da je članstvo u tom Forumu izuzetno značajno za dalji razvoj i unapređenje regulatornog okvira, i da će imati dalekosežne implikacije za crnogorsku industriju, globalnu međunarodnu poziciju i procese evropskih integracija.

Oni su kazali da je samo šest mjeseci nakon zvaničnog poziva predsjedavajućeg IMDRF Andrzeja Risa, Crna Gora postala jedina zemlja u regionu koja je postala članica Foruma, a nije članica Evropske unije (EU).

Dodaje se da su zvaničnom 24. sastanku IMDRF održanom krajem septembra u Berlinu prisustvovali predstavnici CInMED-a Mira Kontić i Uroš Labudović.

„Tom prilikom predstavljen je CInMED kao nadležno regulatorno tijelo Crne Gore u ovoj oblasti, te perspektiva CInMED-a i prednosti našeg tržišta, kao i zvanična aplikacija za postizanje statusa pridruženog člana (affiliate membership) u IMDRF“, kaže se u saopštenju.

Iz CInMED-a su naveli da je IMDRF renomirana međunarodna organizacija koja okuplja regulatore i stručnjake iz oblasti medicinskih sredstava iz različitih djelova svijeta.

Njen glavni cilj je unapređenje globalne harmonizacije regulatornih pristupa za medicinska sredstva. Članstvo u IMDRF pruža mogućnost razmjene znanja, iskustava i najboljih praksi između članica.

Time se stvara okruženje koje podstiče inovacije i obezbjeđuje sigurnost i efikasnost medicinskih sredstava, i stvara jak i jedinstven regulatorni okvir uz promociju efikasnih modela za odgovor na rastuće izazove u zaštiti javnog zdravlja i bezbjednosti pacijenata.

Članice te međunarodne organizacije su i najuticajniji evropski i svjetski regulatori, kao što su agencije za ljekove Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Kanade, Velike Britanije, Japana, Kine, Australije.

„Za CInMED, postati pridruženi član IMDRF predstavlja prepoznavanje visokih standarda kvaliteta i profesionalizma koji su uspostavljeni u radu crnogorskog regulatornog tijela“, navodi se u saopštenju.

Iz CInMED-a su rekli da članstvo otvara vrata široj saradnji sa drugim regulatornim tijelima i stručnjacima širom svijeta, omogućavajući pristup najnovijim informacijama i smjernicama u oblasti medicinskih sredstava.

„Pristup globalnim standardima i smjernicama za razvoj i plasman medicinskih sredstava će ojačati konkurentske pozicije crnogorskih kompanija na međunarodnom tržištu i doprinijeti ekonomskom rastu zemlje“, dodaje se u saopštenju CInMED-a.

Kako se navodi, članstvo u IMDRF predstavlja i značajan korak ka ostvarivanju ciljeva pristupanja Crne Gore EU, imajući u vidu da je prihvatanje globalno harmonizovanih standarda i pravila u oblasti medicinskih sredstava ključno za usklađivanje sa zahtjevima EU i olakšava i ubrzava proces pristupanja EU.

Direktorica CInMED-a Snežana Mugoša rekla je da članstvo u IMDRF predstavlja veliku čast i obavezu za CInMED, ali i priznanje za dosadašnje napore i posvećenost.

„Ovaj status nam otvara vrata ka mnogim prednostima unutar ove organizacije, gdje je posebno važno istaći pristup prilikama za stručno usavršavanje, najnovijim trendovima i inovacijama, kao i osnaživanje naše pozicije za članstvo u EU“, rekla je Mugoša.

Prema njenim riječima, dostignuća na polju medicinskih sredstava, odnosno uvođenje izuzetno sofisticiranih novih tehnologija u liječenje najkompleksnijih oboljenja, pomjera granice konvencionalne medicine.

„Stoga moramo širiti svoje vidike i biti spremni za budućnost koju sa sobom donosi naučno-tehnološki razvoj, ali i uvoditi mjere koje obezbjeđuju najviši standard zaštite naših pacijenata“, rekla je Mugoša.

Ona je navela da su raduju budućoj saradnji sa članicama IMDRF i doprinosu globalnoj zajednici regulatora medicinskih sredstava.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Popravljena tri državna rekorda

Podgorica, (MINA) - Hitac Danijela Furtule u bacanju diska i tri državna rekorda obilježili...