fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoAnalize mutacija najčešćih tumora radiće se u KCCG

Analize mutacija najčešćih tumora radiće se u KCCG

Podgorica, (MINA) – Analize mutacija najčešćih tumora, koje su do sada rađene u inostranstvu, od 1. juna radiće se u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), saopštili su iz te zdravstvene ustanove.

Kako su kazali iz KCCG, PCR laboratorija, koja funkcioniše u okviru Centra za patologiju, dobiće novu namjenu.

“Sve analize mutacija najčešćih tumora, koje su se do sada radile u inostranstvu i koje su se čekale dugo vremena, od 1. juna radiće se u KCCG, a nalazi će biti gotovi kroz nekoliko dana”, kaže se u saopštenju.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović rekla je da će se, pošto je završena rekonstrukcija odgovarajućeg dijela Centra za patologiju, tu od 1. juna raditi niz novih analiza.

“To su, na primjer utvrđivanje mutacija unutar tumora, skrining program ranog otkrivanja karcinom grlića materice, analize cistične fibroze, analize na virus HIV-a, na seksualno prenosive bolesti, PAPA testove”, navela je Radulović.

Ona je kazala da je prostor opremljen i da je kadar KCCG ranije završio sve obuke.

Prema njenim riječima, očekuje se da se u laboratoriji dnevno radi nešto više od 500 PCR analiza.

“S obzirom na to da je Centar za patologiju KCCG baza Medicinskog fakulteta u Podgorici, radujemo se što ćemo našim kolegama omogućiti učešće u velikom broju naučno-istraživačkih projekata”, naglasila je Radulović.

Direktor Centra za patologiju Filip Vukmirović, objasnio je da će se u laboratoriji obavljati molekularna analiza tumorskog tkiva, koja je neophodna u savremenoj medicini da bi mogli na adekvatan način da tretiraju tumore.

“U onkologiji su se desile revolucionarne promjene. Danas imamo ciljanu terapiju, odnosno ciljane ljekove ili takozvane pametne ljekove za određene maligne tumore. A da bismo mogli primijeniti te ljekove, potrebno je da nađemo anget unutar tumorskih ćelija za koje se ti lijekovi vezuju”, kazao je Vukmirović.

Prema njegovim riječima, analizama koje uvode u KCCG omogućiće se, u prvom redu za najčešće tumore, kao što su tumori pluća, debelog crijeva i dojke, da se rano odrede takovane “drajver” mutacije na koje je moguće uticati i kod kojih mogu pacijente sa takvim mutacijama vrlo uspješno liječiti savremenom terapijom.

“Do sada su za pacijente ove analize izvodile van Crne Gore, a stavljanjem u funkciju tri PCR aparata bićemo u mogućnosti da takve analize, ali i niz novih, izvodimo ovdje u našem Centru“, kazao je Vukmirović.

To, kako je naveo, znači da će pacijenti sve nalaze, koje su čekali dugo vremena, od sada imati kroz nekoliko dana.

“Našim onkolozima ćemo brzo omogućiti važne informacije koje su bitne za određivanje terapije“, dodao je Vukmirović.

Načelnik odjeljenja za patohistologiju Mileta Golubović rekao je da je laboratorija produkt želje da pacijentima omoguće najsavremeniju dijagnostiku.

On je kazao da će se analize raditi na bioptičkom patohistološkom materijalu najrazličitijih tipova tumora.

“Centar za patologiju radi izuzetno veliki broj analiza tumora pluća, dojke, melanoma, digestivnih, ginekoloških, uroloških, glave i vrata. Čak će se i na osnovu uzorka takozvane „liquid biopsy“ moći dobiti određeni tumorski produkti”, dodao je Golubović.

On je rekao da savremeni koncept sve snažnije potencira da je suština adekvatnog postupanja prema tumorima detektovanje njegovog genetskog profila i njegovog potencijala da ošteti zdravlje ili život pacijenta.

Imperativ moderne medicine je, kako je kazao, da se svakom pacijentu pristupi ponaosob.

“To je personalizovana ili individualizovana dijagnostika. Takva dijagnostika podrazumijeva i personalizovanu i individualizovanu terapiju pacijenata. To znači da ćemo imati adekvatno oružje u borbi protiv strašne pošasti kao što su maligniteti“, rekao je Golubović.

Osim toga, kako je dodao, laboratorija će omogućiti jačanje pozicije i uloge KCCG i cjelokupnog zdravstvenog sistema.

„Ova laboratorija nam omogućava da idemo u susret događajima na najadekvatniji način. Tako ćemo stati u red sa najorganizovanijim i najrazvijenijim zdravstvenim sistemima u svijetu“, kazao je Golubović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...