fbpx
NaslovnicaCrna GoraAbazović: Nećemo podržati izbor Mandića

Abazović: Nećemo podržati izbor Mandića

Podgorica, (MINA) – Građanski pokret (GP) URA neće podržati izbor lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića za predsjednika Skupštine, kazao je premijer i lider URA-e Dritan Abazović.

On je novinarima, nakon potpisivanja sporazuma o opredjeljivanju sredstava Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore, rekao da će URA od momenta kada se izabere nova izvršna vlast i skupštinska većina biti opozicija.

Na pitanje hoće li URA podržati izbor Mandića za funkciju čelnika parlamenta, Abazović je rekao da ta partije ne učestvuje u procesu formiranja vlasti.

„Zašto bismo podržali kada nijesmo dio većine. Ti koji stvaraju većinu, ti i glasaju“, rekao je Abazović.

Na pitanje da li zna kada će biti održana sjednica Skupštine, Abazović je odgovorio da je vidio informaciju da će navodno biti u ponedjeljak.

„Drugu informaciju nemam, mislim da je bolje da bude što prije“, dodao je Abazović.

Upitan da prokomentariše ocjene da u pojedinim opštinama u kojima vlast vrši Demokratska partija socijalista ne postoje uslovi za održavanje popisa, on je rekao da to više nije pitanje za aktuelnu vladu.

„Pitajte novog mandatara. Pitajte ga što se ne izjašnjava oko popisa, šta on misli o popisu i hoće li ga odložiti ili neće“, naveo je Abazović.

Aktuelna Vlada, kako je rekao, završila je sa svim velikim pitanjima koja je imala na agendi.

„Mi popis možemo da sprovedemo, kao što smo svako teško pitanje sproveli u djelo. Hoće li oni da ga sprovode, u kojim opštinama, na koji način, nije to više pitanje za nas“, dodao je Abazović.

Upitan da li Crna Gora podržava Izrael u sukobu sa Hamasom, Abazović je kazao da Vlada vodi principijelnu i poštenu politiku koja promoviše zaštitu ljudskih prava i sloboda svuda u svijetu.

On je podsjetio da je Vlada na prošloj sjednici usvojila usmenu informaciju o inicijativi 40 nevladinih organizacija (NVO) za donaciju Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

„Vlada je donijela odluku da uplati humanitarnu pomoć civilima u Palestini. Mislim da će to biti realizovano ove sedmice“, rekao je Abazović.

On je naveo da će mediji biti obaviješteni o iznosu i dodao da ta suma sigurno neće biti prevelika.

„To je pokazatelj da mi ne ulazimo u arbitriranje vezano za velike političke situacije, naročito ratne, ali smo spremni svima da izađemo u susret“, kazao je Abazović.

Vlada, kako je istakao, ne može da podrži terorističke napade od bilo koga, niti ubijanje nevinih ljudi.

„Znate kako je počeo ovaj konflikt. Molimo se za mir, sigurno ne možemo da damo ogroman doprinos miru, ali naš glas razuma će postojati i u UN-u i svim institucijama gdje Crna Gora participira“, kazao je Abazović.

On je naglasio da država i Vlada nijesu ćutale.

„Imali smo zahtjev od NVO, izašli smo u susret. Nećemo ćutati na potrebu ljudi da imaju vodu, ljekove, osnovne životne namirnice“, istakao je Abazović.

On je, odgovarajući na novinarsko pitanje zašto se kriju ukupni troškovi puta u Njujork, gdje je održana Generalna skupština UN-a, kazao da može da govori o troškovima Vlade, koji su koštali pet puta manje nego prošle godine.

„Za troškove puta delegacije predsjednika države imate instituciju, obratite se“, naveo je Abazović.

Na pitanje novinara kako komentariše to što je obezbjeđenje potrošilo više novca nego članovi Vlade, a razlika je samo u jednoj osobi, on je odgovorio da troškove obezbjeđenja plaća Uprava policije.

„Kako oni rade buking i te stvari koje su tehničke, ja zaista ne znam“, dodao je Abazović i poručio nikakvog skrivanja nema.

On je rekao da je Crna Gora ove godine, bez obzira na medijske natpise, otišla sa jednom od najmanjih delegacija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije