fbpx
NaslovnicaMina SportCOK potpisnik IWG Brighton plus Helsinki deklaracije

COK potpisnik IWG Brighton plus Helsinki deklaracije

Podgorica, (MINA) – Crnogorski olimpijski komitet (COK) potpisnik je IWG Brighton plus Helsinki deklaracije, potvrđujući time svoju posvećenost stvaranju više prilika za žene i djevojke da se bave sportom na svim nivoima, saopšteno je iz krovne asocijacije crnogorskog sporta.

Brighton Plus Helsinki deklaracija kreirana je 1994. godine i sastoji se od deset principa koji čine međunarodni sporazum u cilju podrške organizacijama u razvijanju kulture koja omogućava i cijeni žene u sportu.

Deklaracija je potpisao predsjednik COK-a, Dušan Simonović, tokom generalne Skupštine Evropskih olimpijskih komiteta (EOK) u Istanbulu i dopunjava kontinuirani rad crnogorskog olimpijskog pokreta na promociji rodne ravnopravnosti.

Simonović je, govoreći o potpisivanju deklaracije, kazao da je ponosan na značajno učešće, a posebno na uspjehe crnogorskih sportistkinja na međunarodnim sportskim takmičenjima.

“Priznajem da ima još mnogo toga da se uradi u smislu zaštite žena od diskriminacije i uspostavljanja rodne ravnopravnosti. To je jedan od prioriteta COK-a i potpisivanje Deklaracije ističe rad koji smo već obavili, uz našu posvećenost nastavku borbe za rodnu ravnopravnost u sportu”, rekao je Simonović.

Predsjednica Komisije za rodnu ravnopravnost EOK-a, Anamari Felps, kazala je da oduševljena što se COK pridružio listi potpisnika IWG Brighton & Helsinki deklaracije.

“Iskreno zahvaljujem predsjedniku Simonoviću na javnom izražavanju posvećenosti da nastavi rad organizacije na adresiranju rodne neravnopravnosti u sportu. To je ključni prioritet za Evropsku olimpijsku porodicu i korak prema tome da Evropa postane najpravičniji, najinkluzivniji i najodrživiji kontinent za sport, rekla je Felps.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...