fbpx
NaslovnicaGlavna vijestUragan Milton pogodio Floridu, ugroženo 3,3 miliona ljudi

Uragan Milton pogodio Floridu, ugroženo 3,3 miliona ljudi

Vašington, (MINA) – Uragan Milton udario je sinoć na zapadnu obalu Floride i donio ekstremno jake vjetrove, obilne padavine i tornada, a ugroženo je 3,3 miliona ljudi.

U području Tampe kiše bi mogle da izazovu i potencijalno smrtnonosti poplavni talas, upozorili su zvaničnici.

Uraganom je ugroženo 3,3 miliona ljudi i bila je naređena evakuacija, prenosi Glas Amerike.

Više od 1,6 miliona korisnika na zapadnoj Floridi je bez struje.

Nacionalni centar za uragane saopštio je da je Milton “ekstremno opasan”.

Milton je prvo udario u mjesto Sijesta Ki oko 20 sati i 30 minuta po lokalnom vremenu sa vjetrom brzine od 205 kilometara na sat.

Iako je njegova jačina oslabila na kategoriju tri od mogućih pet prilikom udara na kopno Floride, upozoreno je da može da izazove smrtonosni poplavni talas u gusto naseljenim područjina oko mjesta Tampa, Sent Pitersburg, Sarasota i Fort Majers.

U međuvremenu je uragan oslabio na kategoriju dva, oko 90 minuta nakon što je došao do kopna, ali je oluja i dalje izuzetno opasna.

Upozoreno je da bi uragan mogao da izazove talase visine od 2,7 do četiri metra, a Nacionalna uprava za okeane i atmosferu je na otvorenom moru registrovala talase visine i do 8,5 metara.

Predviđa se da će u nekim područjima pasti od 150 do 300 milimetara kiše.

Nadležni su danima unaprijed pozivali građane da se evakuišu, ali su u sinoć, pred udar u kopno, upozorili da je možda već kasno i da oni koji nijesu otišli, treba da se sklone na sigruno.

Predsjednik Sjedinjenjih Američkih Država Džozef Bajden obratio se javnosti uoči najavljenog udara uragana na Floridu i rekao da će biti “nevjerovatno destruktivan”, i ponovo pozvao ljude da se sklone na sigurno.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije