fbpx
NaslovnicaMINA SvijetUkinuli mjere ograničenja broja američkih diplomata

Ukinuli mjere ograničenja broja američkih diplomata

Minsk, (MINA) – Bjelorusija je ukinula mjere ograničenja broja američkih diplomata na svojoj teritoriji koje su bile na snazi od 2008. godine, a taj potez usmjeren je na poboljšanje odnosa sa Vašingtonom, saopštilo je ministarstvo inostranih poslova Bjelorusije.

“Bjeloruska strana je zvanično obavijestila američku o ukidanju ograničenja broja zaposlenih u ambasadi i izrazila nadu da će taj korak doprinijeti daljoj normalizaciji odnosa između Belorusije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD)”, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

Minsk je 2008. smanjio broj američkih diplomata na pet sa prvobitnih 35, nakon što su SAD uvele sankcije bjeloruskim vlastima, a od američkog ambasadora u tom trenutku je zatraženo da ode.

Odnosi između Minska i Zapada poboljšani su nakon pripajanja Krima Rusiji 2014. godine, što je Minsk u prvi mah odbio da prizna.

Bjelorusija je u tom trenutku pokušavala da se nametne kao posrednik u pokušaju rješavanja nastalog sukoba između Ukrajine i Rusije.

SAD i Evropska unija ukinule su većinu sankcija Bjelorusiji nakon odluke predsjednika te države Aleksandra Lukašenka da oslobodi političke zatvorenike i pokaže više tolerancije prema opoziciji.

Najčitanije