fbpx
NaslovnicaCovid19Novim koronavirusom zaraženo između dva i četiri odsto stanovništva

Novim koronavirusom zaraženo između dva i četiri odsto stanovništva

Ljubljana, (MINA) – U Sloveniji je, u istraživanju o novom koronavirusu, u kojem je učestvovalo 1367 osoba, prisutnost antitijela potvrđena kod 3,1 odsto testiranih.

Glavni i odgovorni istraživač u toj nacionalnoj studiji o incidenciji novog koronavirusa, sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, Mario Poljak, objasnio je da se od prethodne sedmice može zaključiti da je svaki 30. stanovnik te države imao kontakt sa koronavirusom.

“Sa 95 odsto sigurnosti može se reći da je 66 hiljada ljudi u Sloveniji, ili dva do četiri odsto stanovništva, zaraženo novim koronavirusom”, naveo je Poljak, prenosi slovenačka agencija STA.

Za istraživanje, kako je naveo, pozvano je tri hiljade ljudi, što je reprezentativan uzorak prema dobi i geografskoj rasprostranjenosti.

“U istraživanju je odlučeno da učestvuje 1368 osoba, od njih 1367 brisevi su uzeti iz nosa, a od 1318 uzorak iz krvi”, kazao je Poljak.

Virus je, kako je dodao, skoro ravnomjerno raspoređen u svim starosnim grupama.

“Od 39 učesnika studije kod kojih nije otkrivena akutna infekcija, već samo antitijela u krvi, oko 65 odsto ih je reklo da su imali najmanje jedan simptom Covid-19 u posljednja dva do tri mjeseca”, rekao je Poljak.

Prema njegovim riječima, navedeni rezultati su dio prvog dijela istraživanja, koji će trajati do oktobra.

“U drugom dijelu istraživanja oni će svake dvije sedmice biti u kontaktu sa ispitanicima, a telefonom će ih pitati imaju li simptome tipične za Covid-19. Ako imaju simptome, ponovno će se uzeti bris i krv”, dodao je Poljak.

Kako je objasnio, upoređivanjem rezultata uzoraka sa proljeća i jeseni moći će se otkriti šta se sa virusom dogodilo tokom ljeta, kada će stanovništvo doživjeti najveću migraciju.

“Uz ove rezultate, oni će se takođe moći pripremiti za novu sezonu kada će se na jesen i zimu ponovo pojaviti mnoge različite infekcije – poput gripe, respiratornog sincicijskog virusa (RSV) i novi i stari koronavirusi”, zaključio je Poljak.

Najčitanije