fbpx
NaslovnicaMINA SvijetRegionAngjušev: Politika EU prema regionu konačno ispravna

Angjušev: Politika EU prema regionu konačno ispravna

Podgorica, (MINA) – Članice Evropske unije (EU) imaju jasan stav da Zapadni Balkan treba da bude dio Evrope, ocijenio je potpredsjednik makedonske vlade Kočo Angjušev i dodao da je politika Unije prema regionu konačno ispravna.

On je, u intervjuu za Pobjedu, kazao da put kojim ide Crna Gora treba da slijede sve države u regionu.

„Niko ne treba da ostane isključen ako želimo da Zapadni Balkan bude dugoročno stabilan“, rekao je Angjušev.

Prema njegovim riječima, Makedonija se na održanom referendumu jasno opredijelila da želi da bude dio NATO i EU.

U tom procesu, kako je naveo Angjušev, ta država slijedi Crnu Goru, koja je već dio Alijanse i koja predvodi Balkan na putu ka EU.

„Imamo jasno opredjeljenje da Makedonija treba da bude dio EU i NATO sistema, to je jedini bezbjednosni i političko-ekonomski sistem koji u ovom trenutku postoji za nas i koji je pogodan za region“, rekao je Angjušev.

On je kazao da Makedonija želi da ostane dobar prijatelj sa svim zemljama u svijetu, ali da je izabrala zapadni sistem vrijednosti.

Angjušev je naveo da je Balkan oduvijek na meti velikih sila.

„Balkan je teritorijalni, politički i ekonomski interes velikih sila. Uvijek je to bio unazad, to će biti i ubuduće, ali mislim da mi treba da pratimo interes naših građana“, ocijenio je Angjušev.

Kako je rekao, proces ka EU je nepovratan i očekuje da bi 2025. godina mogla da bude godina kada bi zemlje Balkana mogle postati dio EU.

Angjušev je naveo da su Srbija i Crna Gora otpočele pregovore i da su korak ispred Makedonije.

„Da li Makedonija može da uhvati korak, nadam se da hoće i može. Nije pitanje da li će to da bude plus ili minus jedna godina, pitanje je da li mi u tom pravcu idemo i da li će taj proces biti završen, a ja očekujem da hoće“, kazao je Angjušev.

Komentarišući nedavne ocjene predsjednika Evropske komisije (EK) Žan Klod Junkera da je Balkan plodno tlo za nove ratove, Angjušev je rekao da su zemlje daleko od toga.

„Mislim da ćemo izbjeći sve te opasnosti, mislim da i naša politika i političari u regionu znaju šta rade, da smo daleko od tih ratova i da treba da gledamo širu saradnju između naših zemalja“, ocijenio je Angjušev.

On smatra da države regiona treba da sarađuju više

„Ako se to desi i ako taj nivo saradnje povećamo onda će nas i Unija lakše prihvatiti. Tu postoji puno prostora za poboljšanje“, dodao je Angjušev.

Kada je u pitanju odnos Evrope prema Zapadnom Balkanu, Angjušev je kazao da EU konačno ima ispravnu politiku prema regionu.

„Evropa je bila rezistentna prema Balkanu jedan izvjestan period, vjerovatno je bila umorena od proširivanja i svih unutrašnjih odnosa, međutim sada imaju jasan stav da Zapadni Balkan treba da bude dio Evrope i mislim da ni u jednoj zemlji članici nema dileme po tom pitanju“, zaključio je Angjušev.

Najčitanije