fbpx
NaslovnicaMINA SvijetNjemačka će odobriti sporazum o Bregzitu

Njemačka će odobriti sporazum o Bregzitu

Minhen, (MINA) – Njemačka će odobriti nacrt dogovora o Bregzitu, saopštila je kancelarka te države, Angela Merkel.

Merkel je u obraćanju zastupnicima Bundestaga navela da žali zbog britanskog istupanja iz Evropske unije (EU), ali da će Njemačka poštovati odluku Velike Britanije.

“Očekujemo da će sporazum o bregzitu biti potpisan u nedjelju. Njemačka vlada će odobriti taj sporazum“, kazala je Merkel.

Ona je rekla da Španija ima određene zamjerke na sporazum i dodala da očekuje da će sve nesuglasice biti prevaziđene do nedjelje.

Merkel je kazala da je pitanje granice između Republike Irske i Sjeverne Irske veliki problem.

Ona je poručila da Velika Britanija neće moći da unilateralno napusti carinsku uniju, već da će o datumu istupanja morati da se dogovori sa EU.

“Želimo i u budućnosti da imamo dobre odnose i saradnju s Velikom Britanijom. Trudićemo se da i dalje budemo prijatelji i partneri na međunarodnoj sceni“, navela je Merkel.

Šefica njemačke vlade istakla je važnost Globalnog sporazuma o migracijama.

Prema njenim riječima, takav sporazum pod okriljem Ujedinjenih nacija (UN) omogućio bi zajedničko rješavanje globalnog problema.

“U svijetu traju 222 oružana sukoba u kojima je ugroženo više od milijardu djece. Problem migracija ne može samostalno riješiti ni jedna država, to je moguće jedino zajedničkim naporima na globalnom nivou”, ocijenila je Merkel.

Ona je pozvala članice UN-a da na konferenciji u marokanskom Marakešu, 10. i 11. decembra, odobre taj sporazum.

Najčitanije

Živković: Partijski izbori demonstriraće koheziju i snagu DPS-a

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DSP) iskoristiće stranačke izbore da predstavi novu strategiju,...