fbpx
NaslovnicaGlavna vijestLideri EU zasad bez dogovora o kandidatima za institucije Unije

Lideri EU zasad bez dogovora o kandidatima za institucije Unije

Brisel, (MINA) – Lideri država članica Evropske unije (EU) nijesu na sastanku u ponedeljak uspjeli da se dogovore o imenovanjima novih rukovodioca evropskih institucija, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Nedostatak dogovora je potvrdio i odlazeći predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

“Naša je dužnost da se do kraja juna dogovorimo o kandidatima za čelne pozicije u EU i strateškoj agendi”, rekao je Mišel na kraju radne večere evropskih lidera.

Šefovi država i vlada je trebalo da se načelno dogovore oko imena za koje je već postojala neformalna saglasnost.

Međutim, kako prenosi RSE, sve se promijenilo kad su lideri država ili vlada koje dolaze iz bloka Evropskih narodnjaka tražili udio i na funkciju predsjednika Evropskog savjeta.

Predsjednika Evropskog savjeta, biraju lideri EU, na period od dvije i po godine, a mandat se može samo jednom obnoviti.

Od kada postoji institucija predsjednika Evropskog savjeta, svaki od njih je prošao kroz puna dva mandata od ukupno pet godina na čelu institucije.

Prema više izvora sa sastanka, Evropski narodnjaci su tražili da se mandat predsjednika Evropskog savjeta podijeli na dva dijela od po dvije i po godine, gdje bi jedan od mandat dobili upravo narodnjaci.

Ako bi se zadovoljili ti zahtevi evropskih narodnjaka, to bi išlo na štetu socijaldemokratama, drugoj po veličini partiji u EU, koji bi u tom slučaju nakon dvije i po godine ostali bez ijedne ključne funkcije u institucijama.

Lideri su načelno trebali da dogovore ime šefa ili šefice Evropske komisije i Evropskog savjeta, kao i viskog predstavnika ili predstavnicu EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije