Naslovnica Glavna vijest Crna Gora nije na listi država sa povećanim rizikom od infekcije koronom

Crna Gora nije na listi država sa povećanim rizikom od infekcije koronom

Berlin, (MINA) – Crna Gora se ne nalazi na listi država sa povećanim rizikom od infekcije koronavirusom, pokazuju podaci njemačkog Institu Robert Koh.

Prema tim podacima na listi država sa povećanim rizikom od infekcije koronom nalaze se Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Spisak ukupno sadrži 131 zemlju koje se nalaze uglavnom van Evrope.

Kako navode njemački mediji, svako ko dolazi iz pomenutih područja moraće da prođe kroz obaveznu 14-dnevnu samoizolaciju, što je inače mjera koja ne pogađa većinu građana koji ulaze u Njemačku iz zemalja Evropske unije.

Institut Robert Koh navodi da je spisak rizičnih zemalja napravljen na osnovu nekoliko kriterijuma, pa su tako kao opasna područja označena ona gde je broj novooboljelih poslednjih sedam dana preko 50 na 100 hiljada stanovnika.

Takođe je u obzir uzet i broj inficiranih, priroda žarišta koja se pojavljuje, kapacitet za testiranje, kao i mjere koje se sprovode radi suzbijanja zaraze, poput praćenja kontakata i zaštite.

Pored balkanskih država, Robert Koh institut još je kao rizične iz Evrope označio Švedsku, Tursku, Albaniju, Belorusiju, Rusiju, Ukrajinu, Moldaviju i Kazahstan, dok ostala mjesta, njih preko 100 na listi, zauzimaju područja van kontinenta.

Najčitanije