fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSVLADA SJEVERNE MAKEDONIJE PODRŽAVA NAMJERU 4IG GRUPE DA UĐE NA TRŽIŠTE

VLADA SJEVERNE MAKEDONIJE PODRŽAVA NAMJERU 4IG GRUPE DA UĐE NA TRŽIŠTE

Potpisan preliminarni sporazum o dugoročnoj saradnji u cilju podrške digitalnoj transformaciji

Vlada Sjeverne Makedonije i 4iG grupa, jedna od vodećih ICT kompanija u Mađarskoj i na Zapadnom Balkanu u čijem je vlasništvu crnogorska kompanija One Crna Gora,  potpisali su Memorandum o razumijevanju kako bi se ubrzala digitalna transformacija ekonomije i infrastrukture te zemlje. U dokumentu, koji postavlja temelje za dugoročnu saradnju, iznijete su mogućnosti da 4iG grupa uđe na tržište telekomunikacija u Sjevernoj Makedoniji i identifikuju strateške ciljne oblasti budućeg razvoja telekomunikacionih usluga i infrastrukture u zemljama Zapadnog Balkana, u kojima 4iG grupa može da učestvuje.

Preliminarni sporazum potpisali su u Skoplju Aleksandar Nikolski, potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije, ministar saobraćaja i komunikacija, i Gelert Jászai, predsjednik 4iG grupe. U dokumentu, koji postavlja temelje za dugoročnu saradnju, navedene su mogućnosti da 4iG grupa uđe na tržište telekomunikacija u Sjevernoj Makedoniji i definisanje zajedničkih ciljeva buduće saradnje:

  • Da se poboljša korisničko iskustvo uvođenjem najsavremenijih mobilnih i širokopojasnih tehnologija, kako bi se obezbijedila brža i pouzdanija komunikacija i internet usluge u zemljama Zapadnog Balkana.
  • Implementirati investicije u 5G. IoT i najsavremenije tehnologije zasnovane na vještačkoj inteligenciji za razvoj digitalnog ekosistema u Sjevernoj Makedoniji, s obzirom na posvećenost Vlade Sjeverne Makedonije inicijativi „Čista mreža“.
  • Stvarati nova i kvalitetna radna mjesta, kroz uspostavljanje regionalnih kancelarija i operativnih centara, doprinoseći ekonomskom rastu i dugoročnom razvoju.
  • Smanjiti uticaj na životnu sredinu i podržati zelene inicijative Sjeverne Makedonije. Podsticati inovacije, tehnološki razvoj i preduzetništvo u partnerstvu sa lokalnim ekonomskim akterima.

Memorandum o razumijevanju potpisan danas između Vlade Sjeverne Makedonije i grupe 4iG, u potpunosti je u skladu sa planom održivosti „Sjeverna Makedonija 2030“ i predanošću balkanske zemlje programu „Čista mreža“. Partneri će formirati zajedničku radnu grupu, koja će promovisati saradnju, sa ciljem istraživanja tržišnih mogućnosti i ubrzavanja saradnje.

Najčitanije