Naslovnica MINA Servisi MINA OTS Proglašeni pobjednici trećeg „Regionalnog App izazova“ Telekom Srbija grupe

Proglašeni pobjednici trećeg „Regionalnog App izazova“ Telekom Srbija grupe

Podgorica – Kompanije m:tel Crna Gora, Telekom Srbija i m:tel BiH, članice Telekom Srbija grupe, organizovale su finale trećeg po redu App takmičenja u izradi aplikacija za mobilne uređaje pod nazivom “Regionalni App izazov”. „App izazov“ je održan u srijedu 19. februara, u Muzeju savremene umjetnosti u Banjaluci.

Ovaj društveno odgovorni projekat namijenjen je srednjoškolcima iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a u finalnom takmičenju učestvovalo je ukupno 15 timova, po pet timova koji su autori pobjedničkih aplikacija iz svake države.  U cjelokupnom takmičenju na regionalnom nivou učestvovali su učenici iz 75 škola, 13 iz Crne Gore, 47 iz Srbije i 15 iz Bosne i Hercegovine.

Stručni žiri trećeg regionalnog takmičenja, naboljom aplikacijom proglasio je aplikaciju „Starlight“ čiji su autori Jelena Pantić, Milan Radomirović i Vuk Marković iz Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, a ovaj tim, zajedno sa svojim mentorom, profesoricom Marijom Cvetković, je nagrađen putovanjem u Porto, na prestižnu NDC IT konferenciju.

S obzirom na to da je žiri imao veoma težak zadatak da odabere samo jedan pobjednički tim, odlučeno je da putovanjem u Porto na NDC konferenciju budu nagrađeni i kreatori aplikacije „KuMe“ (Kućni menadžer) čiji su autori  Sava Malinović, Matija Mirković i Nikola Vujković iz Gimnazije „Banjaluka“, kao i kreatori aplikacije „MojRED“ čiji su autori Filip Tomović, Nikola Petrić i Jovan Vuković iz Elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić ” iz Podgorice.

Specijalna nagrada za inovativnost „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“, ove godine je dodijeljena timu iz elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić ” iz Podgorice, koga čine Dragan Mijatović, Petar Jovanović i Petar Kasalica za aplikaciju „Đe si, istoriju ponesi!“. Dobitnici su ovom prilikom nagrađeni pametnim telefonima.

Vladimir Lučić, izvršni direktor m:tel-a Crna Gora i koordinator za internet i multimediju Telekom Srbija grupe rekao je kako su takmičari iz sve tri države napravili značajan korak u digitalni svijet i da vjeruje da će se ove mlade ljude tek čuti.

“Lijepo je biti točak u mehanizmu ovakve priče i izuzetno smo ponosni na sve učesnike takmičenja i njihove mentore koji su pokazali znanje, viziju i timski duh. Uvijek je pravo zadovoljstvo posmatrati proces kreiranja aplikacija koje olakšavaju komunikaciju u savremenom svijetu – od ideje do realizacije. Još je veće zadovoljstvo kada vaša kompanija motiviše mlade ljude da vrijedno rade i budu proaktivni jer to, bez izuzetka, daje rezultat”, dodao je Vladimir Lučić.

„Svi ste vi pobjednici“ – poručio je Lučić prisutnim takmičarima i izrazio posebnu zahvalnost domaćinu  – mtel Banja Luka i generalnom drektoru Marku Lopičiću na odličnoj organizaciji ovogodišnjeg takmičenja.

„Ideja ovog takmičenja jeste da podstaknemo mlade ljude i pokazemo im da je moguće kreirati aplikacije i biti inovativan i želio bih upravo da ih motivišemo da se posvete tome – jer to jeste posao budućnosti.“- poručio je Lučić.“ “Kreiranje aplikacija je jedan težak proces, pogotovo ako imate ambiciju da osvojite svjetsko tržište“ – rekao je Lučić i naglasio da ovaj posao zahtijeva timski rad.

On je podsjetio da je MTEL Crna Gora tvorac i vlasnik jedinog ICT hub-a u  Crnoj Gori i pozvao sve da dođu u Podgoricu, posjete MTEL Digitalnu fabriku i upoznaju se sa free lancer-ima i startup–erima koji rade tamo.

Baš poput ostalih velikih telekom operatera i društveno odgovornih kompanija ovo takmičenje je pokrenuto kao dodatni podsticaj mladim ljudima čiji izbor je IT profesija, kako bi se zajednički radilo na stvaranju novih vrijednosti za budućnost.

Kako je najavljeno na ovom događaju, već krajem 2020. godine biće pokrenut novi, četvrti po redu ciklus takmičenja, za koji svake godine raste broj zainteresovanih srednjoškolaca u sve tri zemlje, što najbolje govori o potrebi i važnosti ulaganja u mlade talentovane ljude.

Kontakt pošiljaoca: [email protected]

Najčitanije

Rast cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošle sedmice,...