fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSIsključivanje uređaja: zašto je (ponekad) isključivanje izvrsno za kreativnost

Isključivanje uređaja: zašto je (ponekad) isključivanje izvrsno za kreativnost

(Ovaj blog dio je projekta Futureproof Crnogorskog Telekoma. Futureproof je web aplikacija za otkrivanje idealnog zanimanja, razvijena kako bi podstakla mlade da prepoznaju karijere i zanimanja budućnosti, kao i da otkriju vještine za koje možda ne znaju da ih imaju.)

Većina ljudi skroluje više kilometara na smartfonu nego što fizički prepješači u jednom danu. I to s dobrim razlogom! Telefoni pružaju inspiraciju, informacije i trenutnu satisfakciju.

Ali – ako želiš da pojačaš kreativnost i umiriš um, ne štedi na aktivnostima i u stvarnom životu. Evo šta nauka kaže o važnosti življenja u offline svijetu.

  1. Stalne notifikacije vs. mozak: Takmičenje za pažnju

Iako je možda uzbudljivo da ti stalno stižu notifikacije, ova stalna stimulacija zapravo umanjuje tvoju sposobnost da se uhvatiš u koštac sa trenutnim zadatkom. To je stanje neumoljivog multitaskinga. Istraživanje je pokazalo da samo prisustvo telefona blizu tebe smanjuje tvoju sposobnost razmišljanja. Kad zaista želiš da pronađeš i održiš svoj kreativni tok, skloni telefon iz vidokruga i odredi vrijeme u toku dana kada ćeš provjeravati poštu, društvene mreže i šta već radiš na mobilnom.

  1. Bori se ili bježi: Zašto je tvoj telefon prijetnja

Ako je ljudski mozak neprestano bombardovan dražima, proizvodi povećani nivo kortizola, hormona stresa. Tvoj mozak je stalno u režimu borbe-ili-bijega (fight-or-flight mode), što može da koči produktivnost i kreativnost, a istovremeno ostavlja dugoročne posljedice po zdravlje. U takvom stanju nema prostora za razmišljanje, za nove ideje koje bi se mogle obrađivati i razvijati. Nasuprot tome, kad nema stalnog ometanja koje stiže sa tvog uređaja osjećaćeš se smirenije, koncentrisanije i kreativnije. Sam po sebi, uređaj nije loš; bitno je da ga svjesno koristiš, i to je ono što pravi razliku.

  1. Skloni telefon: Od stresa do olakšanja

Svima nam treba da svjesno odvojimo vrijeme za razmišljanje, za susrete s prijateljima, porodicom, prirodom i samima sobom. To znači da moraš savladati početnu nelagodu i nadmudriti pametne telefone i aplikacije koje su dizajnirane tako da stimulišu lučenje dopamina, hemikalije u mozgu koja utiče na stvaranje navika i odnosa sa stvarima, uključujući i tvoj telefon.

Dobra vijest o navikama je da ih – uz trud i svjesnost o njima – možeš promijeniti.

  1. Mali koraci ka stvaranju ravnoteže između telefona i života

Za početak, može biti korisno da isključiš notifikacije sa društvenih mreža i staviš neke poruke na ‘’silent’’, ograničiš sebi vrijeme provedeno ispred ekrana, ili planiraš offline aktivnosti – baviš se umjetnošću, zanatima ili muzikom. Takođe je super stvar skloniti telefon kad si u društvu, da ne propustiš situaciju i dešavanja, i posvetiš se ljudima s kojima si.

Ako se pridržavaš ovoga, vidjećeš da ćeš početi bolje da spavaš, a poboljšaće ti se i pamćenje i pažnja. Pokazalo se da, kako se smanjuje upotreba društvenih mreža, tako se odnosi u vezama i samopoštovanje poboljšavaju. a rizik od depresije se smanjuje. Pametnije korišćenje telefona i balansiranje između offline i online iskustava može da pokrene tvoju kreativnost i da stvori dugoročne koristi.

kontakt pošiljaoca: [email protected]

Najčitanije