fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryZavršetak prioritetne dionice do kraja naredne godine

Završetak prioritetne dionice do kraja naredne godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Gradnja prioritetne dionice auto-puta, od Smokovca do Mateševa, bi prema optimističnom scenariju trebalo bi da bude završena do kraja naredne godine, saopštili su nezvanično predstavnici Ministarstva saobraćaja Pobjedi.

Prema ugovoru, prioritetna dionica auto-puta, dugačka 41 kilometar, trebalo je da bude završena u maju neredne godine. Njena gradnja je počela je 11. maja 2015. godine, od kada kreće rok od četiri godine za završetak radova.

Predstavnik nadzornog organa projekta francusko-italijanskog konzorcijuma Ingerop Conseil & Ingenierie Geodata Engineeringa, Jovan Ivanović, saopštio je u emisiji ABS na RTCG-u da se, na osnovu planova i dinamike koju dobijaju od izvođača China Road and Bridge Corporation (CRBC), može očekivati da radovi na prioritetnoj dionici budu završeni do kraja naredne godine.

On je kazao da bi jedan od razloga za kašnjenje mogao biti nerealno postavljen rok, ali i najavio da će most Moračica biti funkcionalan krajem ljeta naredne godine.

“Na osnovu dinamike koju dobijamo od izvođača, a mislim da je realna dinamika s aspekta izvođenja radova, očekujemo da taj most bude premošćen, odnosno da rasponska konstrukcija bude završena u avgustu naredne godine”, rekao je Ivanović.

Krajem maja iz Ministarstva saobraćaja je Pobjedi saopšteno da je menadžment CRBC-a najavio da će angažovati sve raspoložive resurse kako bi završio posao u u ugovorenom roku.

“Svjesni smo da je produženje roka realizacije infrastrukturnih projekata danas gotovo uobičajena pojava i kod projekata mnogo manje vrijednosti, kako u Crnoj Gori, tako i u svijetu, jer se primarno u vidu ima njihova kapitalna vrijednost i značaj, međutim angažovanje dodatnih ljudskih resursa i mehanizacije, prema riječima menadžmenta CRBC-a, pojačaće dinamiku izvođenja radova na cijeloj trasi”, kazali su ranije iz Ministarstva.

Resorni ministar Osman Nurković je 20. jula u parlamentu saopštio da bi ugovoreni rok za završetak gradnje prioritetne dionice mogao biti produžen.

Najčitanije