fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZastoj u vakcinisanju i rast zaliha spustili cijene nafte

Zastoj u vakcinisanju i rast zaliha spustili cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 67 USD, pritisnute rastom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i brigom ulagača u vezi sa potražnjom zbog zastoja u vakcinisanju protiv Covida-19.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,47 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 66,53 USD. U skoro istom iznosu smanjena je i na američkom, pa se barelom trgovalo po 63,1 USD.

Trgovce je zabrinulo usporavanje vakcinisanja u pojedinim zemljama i mogućnost uvođenja novih ograničenja, kako bi se kontrolisalo širenje zaraze koronavirusom, prigušivši njihova očekivanja oporavka potrošnje goriva, prenosi SEEbiz.

Velika Britanija je saopštila da će zbog zastoja u isporuci vakcina tempo vakcinisanja u narednim sedmicama biti sporiji nego što su se nadali, dodavši ipak da se od maja ponovo očekuje veći obim pošiljki.

Brojne evropske zemlje zaustavile su u međuvremenu upotrebu vakcine AstraZenece zbog straha od mogućih nuspojava, iako je Svjetska zdravstvena organizacija saopštila da je Evropa može nastaviti da koristi.

Cijene nafte pritisnuo je i izvještaj američke vlade koji je pokazao rast zaliha u prošloj sedmici za 2,4 miliona barela.

Podatak je zatekao ulagače, s obzirom na to da je dan ranije Američki institut za naftu (API) objavio da su pale za milion barela.

“Raspoloženje određuju kratkoročni trendovi, zastoji u vakcinisanju i rast zaliha u SAD-u, ali dugoročni izgledi za naftu i dalje ohrabruju”, kazao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Barijeru cijenama pravio je i jači dolar, koji smanjuje kupovnu moć imaoca drugih valuta, a time i potražnju.

“Nafti trenutno ne pomaže ni slabija potražnja azijskih kupaca, zbog nadolazećeg perioda radova na održavanju rafinerija i, vjerojatno, viših cijena”, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela referentne krope nafte njenih članica u srijedu iznosila 66,76 USD, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan.

Najčitanije