fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZarade ne primaju više od godinu

Zarade ne primaju više od godinu

Žabljak, (MINA-BUSINESS) – Zaposleni u hotelu Planinka na Žabljaku već više od godinu ne primaju zarade, dok im porezi i doprinosi na plate nijesu uplaćeni prethodne tri, saopštili su njihovi predstavnici.

Oni su kazali da ne mogu ni da pretpostave kakva ih sudbina dalje čeka, jer se vlasnici hotela ne izjašnjavaju, iako im, kako tvrde, upućuju određene usmene ponude, koje liče na ucjenu, piše Dan.

Većina radnika tog hotela prešla je u Hotelsko turističko preduzeće (HTP) Primorje još 2006. godine, kada je ta tivatska kompanija kupila hotel od Ski centra Durmitor.

Međutim, prije tri godine je stečajna uprava Ski centra Durmitor, zbog nepoštovanja raskinula ugovor o prodaji hotela Planinka, pa je vlasništvo prenijeto na novoregistrovano preduzeće Planinka, čiji je osnivač HTP Primorje.

Tada je zaposlenima, kako tvrde, nova-stara uprava ponudila tri opcije.

„Početkom maja 2017. hotel je zatvoren i tada su nam ponuđene tri opcije: prelazak u neki od njihovih objekata na primorju, otpremnina od 2,5 hiljada EUR ili minimalni iznos zarade do rekonstrukcije hotela Planinka. Svi radnici su se odlučili na treću opciju, pristali da idu kući i da do rekonstrukcije primaju minimalnu zaradu“, rekli su predstavnici zaposlenih.

Njima je krajem septembra 2017. rečeno da ponuđeni uslovi ostaju isti, da će primati minimalnu zaradu, ali da moraju potpisati sporazum kojim nam se prekida radni odnos u HTP Primorje.

„Istog dana su nam dali ugovor o radu na neodređeno vrijeme u preduzeću Planinka. U međuvremenu, odnosno krajem 2018. godine, pet radnika je dobilo rješenje o otkazu uz otpremninu od 1,5 hiljada EUR. Međutim, dva radnika su pristala, dok je troje tužilo firmu i dobilo tužbu kojom se otkaz poništava uz obrazloženje da je došlo do promjene uslova na tržištu, te da poslodavac očekuje prijem veće grupe gostiju u hotel Planinka“, kazali su predstavnici radnika.

Od marta prošle godine radnicima nije uplaćena nijedna zarada, niti radni staž za poslednje tri godine.

Trenutno preduzeće Planinka ima osam zaposlenih.

Najčitanije