fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZaposleni u hotelijerstvu da poštuju mjere prevencije

Zaposleni u hotelijerstvu da poštuju mjere prevencije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Institut za javno zdravlje (IJZ) pripremio je preporuke za postupanje i sprovođenje mjera zaštite od koronavirusa u hotelima i drugim objektima za pružanje usluga smještaja, prema kojima će svi zaposleni u hotelijerstvu morati da poštuju opšte mjere prevencije širenja infekcije.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno je da će se najvažniji aspekt ovogodišnje turističke sezone ogledati u sigurnosti i poštovanju preporuka ljekarske struke.

„Na upravama i menadžerima hotela je da sprovedu određene administrativno organizacione mjere koje za cilj imaju unapređenje poštovanja preporuka i njihove implementacije u praksi, kao i niz mjera koje je IJZ predložio poslodavcima, a koje se odnose na postupanje sa zaposlenima i njihovim eventualnim obolijevanjem“, navodi se u saopštenju.

Tim preporukama, kako je objašnjeno, definisan je niz tehničkih mjera koje su od posebnog značaja za normalno funkcionisanje objekata, prije svega opšta pravila za hotelske i druge prostore za smještaj, u kojima su jasno definisana pravila održavanja higijene smještajnih jedinica, kao i uputstva za rad ugostiteljskih objekata.

„IJZ je propisao i preporuke za rad otvorenih i zatvorenih bazenskih kupališta, vodenih parkova, spa & wellness centara, kao i drugih objekata koji su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa uslugama u hotelskim i drugim ugostiteljskim objektima, u kojima se pružaju usluge smještaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka“, dodaje se u saopštenju.

Što se tiče preporuka koje se odnose na prevoz putnika, IJZ je jasno definisao koje mjere je neophodno sprovoditi u cilju bezbjednog prevoza putnika u autobuskom i kombi prevozu, taksi vozilima i prilikom pružanja usluga iznajmljivanja vozila.

Nakon 28 dana bez ijednog potvrđenog slučaja koronavirusa, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na sjednici u utorak, na predlog IJZ, odlučilo da proglasi kraj epidemije koronavirusa u Crnoj Gori.

„Kao društvo u cjelini, Crna Gora je pokazala odgovornost, zbog čega je prepoznata kao sigurna i bezbjedna destinacija, o čemu pišu poznati svjetski mediji. Nastupajuća sezona biće naročito izazovna i neophodno je da uložimo dodatne napore kako bi na odgovoran način iskoristili činjenicu i potvrdili da smo jedina corona free destinacija“, rekli su iz Ministarstva.

Rizik od obolijevanja, kako su naveli, biće prisutan, ali dosljednim pridržavanjem mjera i preporuka IJZ-a, Crna Gora će biti na dobrom putu da tokom i nakon ljetnje sezone sačuva status bezbjedne destinacije.

Najčitanije