fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZainteresovani da se prijave za podršku za nabavku mehanizacije

Zainteresovani da se prijave za podršku za nabavku mehanizacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je zainteresovane poljoprivredne proizvođače da se do 13. marta prijave za bespovratnu podršku za nabavku mehanizacije, priključaka i opreme.

Iz Ministarstva je saopšteno da poljoprivredna gazdinstva imaju mogućnost, da uz bespovratnu podršku do 50 odsto vrijednosti investicije, modernizuju i olakšaju rad uz kupovinu jednoosovinskih pogonskih mašina, kao što su motokultivatori, motokosačice, i priključci za te mašine.

“Iskustva iz prethodne tri godine, od kada se primjenjuje mjera podrške, pokazuju izuzetno veliko interesovanje proizvođača”, kazali su iz Ministarstva.

Oni su naveli da je podrška namijenjena poljoprivrednim proizvođačima koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava iz sektora stočarstva, krmnog bilja, vinogradarstva, voćarstva, maslinarstva, ratarstva, povrtarstva i ljekovitog bilja.

“Predmet podrške su i priključci za dvoosovinske mašine, kao što su traktorske kosačice, plugovi, freze, tanjirače, drljače, sjetvospremači, sijačice, sadilice, rasipači mineralnog đubriva, rasturači stajnjaka, prskalice, berači, vadilice i prikolice”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su saopštili da se podrška obezbjeđuje u iznosu do 50 odsto od vrijednosti investicije, odnosno maksimum do 2,5 hiljada EUR po podnesenom zahtjevu.

“Nakon realizovane investicije proizvođači mogu dostaviti zahtjev za odobravanje podrške, sa propratnom dokumentacijom koja je definisana pozivom”, dodaje se u saopštenju.

Nakon obavljene administrativne i terenske kontrole podrška se isplaćuje korisnicima.

Poziv će se završiti ranije, ako ukupna visina podrške na osnovu pristiglih zahtjeva, prevaziđe budžetom planirani godišnji iznos, o čemu će Ministarstvo obavijestiti poljoprivredne proizvođače.

Najčitanije