fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUvođenje novog standarda važno za razvoj ženskog preduzetništva

Uvođenje novog standarda važno za razvoj ženskog preduzetništva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uvođenje novog standarda za žensko preduzetništvo MEST IWA 34 veoma je važno za dalji razvoj te oblasti, imajući u vidu da je pristup finansijama jedna od glavnih barijera njegovom razvoju, ocijenila je šefica Sekretarijata Savjeta za konkurentnost, Marija Šuković.

Ona je u srijedu na prezentaciji novog standarda, koji je uveden u crnogorski sistem 1. jula, kazala da je standard alat koji daje definicije i kriterijume za pravilno targetiranje „ženskog biznisa“.

“Standard treba da se koristi u programima privrednog osnaživanja žena i to kroz kreditne linije, programe podsticaja, javne nabavke, ali i za prikupljanje međunarodno uporedivih podataka o ženskom preduzetništvu”, rekla je Šuković na prenzetaciji održanoj u organizaciji Sekretarijata Savjeta za konkurentnost, Ministarstva ekonomskog razvoja i Instituta za standardizaciju.

Šuković se zahvalila Ministarstvu i Institutu na odličnoj i efikasnoj saradnji, koja je rezulitarala uvođenjem standrada u veoma kratkom roku.

Vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za unapređenje konkurentnosti u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Olivera Vukajlović, kazala je da se Ministarstvo intenzivno i posvećeno bavi uvođenjem rodne dimenizije u svoje strateške politike i da su odmah podržali i razumjeli potrebu uvođenja ovog standarda.

Vukajlović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, istakla spremnost tog resora da promoviše značaj tog alata, kako bi se u praksi što više primjenjivao.

Ona je kazala i da pristup finansijama predstavlja jednu od najvećih barijera za poslovanje ženama te da Ministarstvo ekonomskog razvoja već drugu godinu za redom, obezbjeđuje dodatne podsticajne mjere za preduzeća koja su 50 odsto i više u vlasništvu žena.

“Tako, na primjer, kroz Program za unapređenje konkuretnosti privrede koja su u većinskom vlasništvu žena imaju pravo na refundaciju i do 80 odsto opravdanih troškova, dok za preduzeća koja su u većinskom vlasništvu muškaraca je taj procenat 50 odsto”, navela je Vukajlović.

Pomoćnica direktora Instituta za standardizaciju, Rada Janjić, prezentovala je standard i njegove ključne definicije i opšte kriterijume.

Takođe, Janjić je govorila o važnosti međunarodnih standarda koje treba koristiti za smanjenje nejednakosti i promovisanje fer i inkluzivnog ekonomskog rasta.

Ekspertkinja za ekonomsko osnaživanje žena u Sekretarijatu, Marija Risteska, upoznala je prisutne sa statističkim podacima o ženama vlasnicama preduzeća i govorila o značaju i doprinosu koji bi komercijalne banke mogle dati u razvoju ženskog predzetništva, korišćenjem tog standarda.

Prezentaciji je prisustvovao veliki broj zainteresovanih, uključujući i predstavnike privrede, nevladinog sektora, organa državne uprave i lokalne samouprave.

U zajedničkoj diskusiji je zaključeno je da je primjena standard ključni preduslov za dalju analizu tih podataka iz rodne perspektive i kreiranje preporuka za korisnike i za donosioce odluka kako bi dalje unaprijedili poslovni ambijent za žene preduzetnice.

U tom smislu, organizatori događaja su pozvali sve da koriste standard u poslovanju i time doprinesu ekonomskom osnaživanju žena.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije