fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUSSCG: Ko pristane na pola radnog vremena gubi i pola penzije

USSCG: Ko pristane na pola radnog vremena gubi i pola penzije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zaposleni koji pristane da sa poslodavcem potpiše ugovor na polovinu radnog vremena srazmjerno gubi obim prava iz radnog odnosa, saopšteno je Vijestima iz Unije slobodnih sindikata (USSCG).

Iz te radničke asocijacije su nedavno upozorili da su poslodavci počeli da pritiskaju zaposlene da ugovore o radu na puno radno vrijeme izmjene na polovinu radnog vremena.

Kako je ranije pojašnjeno, to rade poslodavci kako bi od januara naredne godine izbjegli obavezu da zaposlenog prijave na najavljeni novi iznos minimalne zarade od 450 EUR, jer bi u slučaju ugovora na polovinu radnog vremena te zaposlene mogli osigurati i na polovinu te minimalne zarade.

Minimalna zarada je 1. oktobra ove godine iznosi 250 EUR, a kroz najavljeni program Evropa sad trebalo bi da se poveća na 450 EUR uz umanjenje dažbina na zaradu i za 80 odsto.

Potisivanjem novog ugovora o radu sa zaposlenim na polovinu radnog vremena, poslodavac bi za sebe zadržao i iznos poreza i doprinosa koji se umanjuju, dok bi radnik ostao na skoro istom iznosu prijavljena zarade kao i do sada.

Zaposleni bi mogao da ostali dio zarade prima “na ruke” bez obračuna staža i dažbina, a na “crno” bi nastavio da radi puno radno vrijeme.

Međutim, gubitak obima radnih prava, značio bi dugoročnu ekonomsku ugroženost, jer bi imao penziju i upola manju od sadašnje minimalne od 145 EUR.

Iz USSCG su objasnili da se razlika između zaposlenih sa punim i nepunim radnim vremenom ogleda ne u vrsti prava koje ostvaruju, već u obimu prava iz radnog odnosa.

“Naime, lica zaposlena na nepuno radno vrijeme prava iz radnog odnosa ostvaruju srazmjerno vremenu provedenom na radu. Ovo znači da, iako Zakon o radu garantuje jednak tretman zaposlenih sa nepunim u odnosu na zaposlene sa punim radnim vremenom, ipak, zaposleni sa nepunim radnim vremenom određena prava, poput prava na zaradu, na odmor u toku rada (pauzu), pa i pravo na penziju ostvaruju primjenom navedenog načela srazmjernosti”, rekli su iz Unije.

Shodno navedenom, kako su kazali, zarada zaposlenog obračunava se i isplaćuje u odnosu na broj sati rada, pri čemu napominju da Zakon o radu poznaje ograničenje da ugovor o radu ne može da se zaključi u trajanju kraćem od jedne četvrtine punog radnog vremena.

Na primjer, ako zaposleni godinu radi na polovinu radnog vremena, imaće svega šest mjeseci staža, a i umanjen koeficijent za penziju, jer je osiguran na nižu zaradu.

”U cilju sprečavanja mogućih zloupotreba, Zakonom o radu je definisana obaveza poslodavca da aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, u zavisnosti od prirode posla i organizacije rada, utvrđuje radna mjesta na kojima se zaključuje ugovor o radu sa nepunim radnim vremenom”, saopštili su iz USSCG.

Kako su naveli, u kolektivima u kojima su organizovani sindikati, poslodavac je dužan da blagovremeno obavijesti sindikat o planiranim izmjenama akta o sisitematizaciji radnih mjesta i zatraži njegovo mišljenje, odnosno omogući prisustvo na sastancima na kojima bi se njihovo mišljenje, predlozi i sugestije bili predstavljeni.

U firmima gdje ne postoji organizovan sindikat, poslodavac može sam izmijeniti sistematizaciju, unijeti koliko želi radnih mjesta sa polovinom radnih mjesta, a zatim prisiliti zaposlenog da potpiše ugovor o radu na polovinu radnog vremena, prijeteći mu otkazom.

”Za svaku povredu prava iz radnog odnosa, pa i u konkretnom slučaju, zaposleni može tražiti zaštitu kod Inspekcije rada koja je dužna da izvrši nadzor i naloži poslodavcu da otkloni nepravilnosti”, dodali su iz Unije.

Savjet USSCG zaposlenima koji se nađu u takvoj situaciji jeste da obavezno obavijeste sindikat čiji su članovi.

“S obzirom na to da zaposleni koji su angažovani na nepuno radno vrijeme imaju ista prava iz rada i po osnovu rada, kao i zaposleni sa punim radnim vremenom, to bi im u konretnom slučaju pripadalo pravo na uvećanje zarade po osnovu prekovremenog rada, ako ga poslodavac natjera da i dalje radi puno radno vrijeme”, rekli su iz USSCG.

Iz Unije su naveli da će pratiti ponašanje poslodavaca i inspekcija i da će svoje članove, ali i ukupna javnost, blagovremeno upozoravati o svim posljedicama vezanim za eventualne zloupotrebe od poslodavaca, kao i da će zaposlene podučavati o mehanizmima zaštite.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije