fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUspostavljena poslovno-tehnička saradnja Montenegroberze i Sarajevske berze

Uspostavljena poslovno-tehnička saradnja Montenegroberze i Sarajevske berze

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Montenegroberze i Sarajevske berze potpisali su danas ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, čiji je cilj razvoj i modernizovanje elektronskih platformi i servisa organizatora crnogorskog tržišta kapitala.

Potpisani ugovor je, kako je saopšteno na zajedničkoj online konferenciji za novinare, nastavak uspješne saradnje dvije berze iz prethodnog perioda.

Na konferenciji je saopšteno da će Sarajevska berza na osnovu te saradnje u narednom periodu Montenegroberzi pružati usluge održavanja i razvoja elektronskog sistema trgovanja i nastaviti razvojni ciklus kroz nove projekte i modernizovanje elektronskih platformi i servisa.

Direktorica Montenegroberze, Milena Vučinić, kazala je da je cilj saradnje da se napravi sinergija, kako bi bili spremni za vrijeme koje dolazi, odnosno za nove modele rada, koje su nametnule promjene u finansijskom sektoru na globalnom i lokalnom nivou.

„Saradnja se prvenstveno odnosi na razvoj IT i sektora listinga i kotacije. Montenegroberza će na ovaj način krenuti da ide ka standardima koje imaju regionalne berze, a takođe dobićemo savremen sistem i usluge koje će omogućiti brokerima da rade na komforan način, a investitorima da lako pristupaju i imaju informacije, kao i da ne moraju da budu vezani za svoje ofise i desktop računare već im omogućavamo lak i komforan način odnosno svaku vrstu osavremenjavanja“, objasnila je Vučinić.

Montenegroberza, kako je kazala, pravi prve ali značajne male korake i primijeniće znanja i iskustva koja Sarajevo danas ima kako bi što brže prešli neki put stagnacije koji je bio u prethodnih desetak godina.

Ta saradnja će, kako je dodala, značajno podići nivo rada Montenegroberze.

„Intuicija i hrabrost su glavni nosioci poslovnih procesa, a savremeni menadžeri imaju zadatak da usklade razne interese. Saradnja sa Sarajevskom berzom datira od 2014. godine, ona se intenzivirala od jeseni prošle godine, tako da danas za rezultat imamo proširenje saradnje i njeno formalno ozvaničenje“, rekla je Vučinić.

Ona je navela da Crna Gora ima evropski zakon o tržištu kapitala koji počiva na direktivama EU, dok su sa druge strane nove generacije investitora koji su finansijski pismeni i koji poznaju digitalne tehnologije.

„Takođe, u posljednjih desetak godina sve regionalne berze su uglavnom bile fokusirane na svoja nacionalna tržišta, ali pandemija nas je sve zbližila. Događaju se poslovno tehničke saradnje i one gdje su određene regionalne berze počele da budu vlasnici drugih regionalnih berzi“, dodala je Vučinić.

Montenegroberza, kao organizator tržišta kapitala, ima značajnu ulogu i odgovornost, jer se očekuje i podrazumijeva da predvodi i da je nosilac daljih razvojnih procesa na crnogorskom tržištu kapitala, koji su neminovnost i prijeka potreba.

Direktor Sarajevske berze, Tarik Kurbegović, kazao je da je inicijativa o toj vrsti saradnje potekla krajem prošle godine, a u prethodnom periodu su urađene pripreme kako bi saradnja mogla početi u punom kapacitetu.

foto: Montenegroberza

“Svrha ove saradnje je unapređenje rada kako berzi tako i tržišta kapitala na svakom izvodljivom planu te da oba tržišta postanu atraktivniji za sve investitore“, rekao je Kurbegović.

On je najavio da će nastojati u narednom periodu da ovu saradnju proširimo u vidu saradnje i na drugim zajedničkim projektima, razmjeni znanja i iskustava, harmonizacije berzanskih procesa i regulative, novih platformi i usluga berzi te da tako olakšamo funkcioniranje svim učenicima tržišta kapitala i konačnici ulaganja investitorima.

Izvršni direktor Sarajevske berze i član uprave, Tahir Taslaman, naveo je da je Sarajevska berza certifikovana prema standardima ISO 27001 – upravljanje informacionom sigurnošću, ISO 22301 – upravljanje kontinuitetom poslovanja i ISO 9001 – upravljanje kvalitetom te da je tu činjenicu prepoznala Montenegroberza.

„Raduje nas buduća saradnja sa Montenegroberzom kako na poslovnom tako i na tehnološkom planu. Želimo da naša iskustva i znanja u IT razvoju elektronskih sistema trgovanja finansijskim instrumentima kroz ovu kooperaciju stavimo na raspolaganje i na taj način unaprijedimo softverska i tehnološka rješenja koji su podrška konkretnim berzanskim uslugama, a koristi će imati svi učesnici na tržištu“, rekao je Taslaman.

Dioničar obje berze je Borsa Istanbul čime je ta saradnja dodatno strateški ojačana podrškom i iskustvima na svim budućim projektima i internacionalnoj saradnji.

Potpisivanju Ugovora je prisustvovala u ime Istanbulske berze, Derya Hamza Seferi, članica Odbora direktora Montenegroberze, kao i predstavnica Komisije za tržište kapitala, Enita Rastoder.

Najčitanije