fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUPCG poziva na ukidanje neradne nedjelje

UPCG poziva na ukidanje neradne nedjelje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija poslodavaca (UPCG) pozvala je Ministarstvo ekonomije da stavi van snage odredbe o zabrani rada nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika preduzećima u sektoru trgovine, što bi, kako tvrde, za njih predstavljalo pozitivan impuls.

„Vjerujemo da bi ovakvo rješenje predstavljalo pozitivan impuls za privrednike iz sektora trgovine, akcentujući pri tome mikro i mala preduzeća, koja su naročito ranjiva i pogođena trenutnom situacijom“, kazali su predstavnici UPCG.

Oni su upozorili da teška ekonomska situacija u zemlji i problemi privrede nastali pod uticajem zdravstvene krize izazvane pandemijom koronavirusa, zahtijevaju nalaženje hitnih rješenja koja se prvenstveno odnose na konkretne poteze u dijelu regulatornog okvira.

Predstavnici poslodavaca kao jednu od posebno urgentnih intervencija izdvajaju sporne odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini, zbog čega su pozvali Ministarstvo ekonomije da ih suspenduje, odnosno stavi van snage.

„UPCG uvažava mjere zaštite javnog zdravlja koje su Ministarstvo zdravlja i Nacionalno koordinaciono tijelo za sprečavanje širenja zaraznih bolesti (NKT) do sada preduzeli i, uz združenu akciju cijelog društva, doprinijeli uspješnoj borbi protiv širenja epidemije“, navodi se u saopštenju.

Oni su dodali da se pitanja zaštite zdravlja građana i očuvanja privrede moraju istovremeno rješavati i pozvali na što hitnije rješavanje izazova i problema koje je crnogorskim privrednicima prouzrokovala pandemija.

„Potezi koje sada budemo povlačili biće od krucijalnog značaja, ne samo za budućnost privrednika, već ukupne ekonomije Crne Gore“, poručili su iz UPCG.

Oni su saopštili da je od uvođenja mjera NKT, koje su predviđale zabranu rada velikog broja preduzeća, crnogorska privreda je izgubila oko 30 radnih dana koji su joj donijeli i gubitak u vidu izgubljenih prilika za ostvarenje prometa potrebnog za servisiranje brojnih obaveza.

„Oporavak privrede i normalizacija poslovanja podrazumijeva pokušaj da se izgubljeno nadoknadi u mjeri mogućeg, te suspenzija predmetnog člana Zakona za UPCG predstavlja jedno od mogućih rješenja, naročito u kontekstu kakve-takve turističke sezone“, kazali su predstavnici te poslodavačke asocijacije.

Oni su naveli da dodatnu zabrinutost izazivaju predstojeći državni praznici, u maju i julu, koji će privrednicima iz sektora trgovine, pod uslovom da se zabrana obavljanja djelatnosti prethodno ukine, donijeti nove neradne dane, a time i pripadajuće, prateće gubitke koji će usložiti i otežati njihovu tešku situaciju.

„U oba slučaja, i za privrednike iz sektora turizma i trgovine, navedeno bi bila i svojevrsna prilika da im se pomogne u pokušaju konsolidacije poslovanja, a time i djelimičnog ublažavanja nenadoknadivog gubitka prihoda u periodu kada nijesu radili“, rekli su predstavnici UPCG.

Oni su podsjetili da je UPCG 1. avgusta prošle godine podnijela Ustavnom sudu Inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini.

„Imajući u vidu da se na odluku Ustavnog suda po navedenoj inicijativi još čeka, u UPCG smatramo oportunim da Ministarstvo ekonomije suspenduje primjenu tog člana bar do trenutka donošenja odluke u tom predmetu“, saopštili su iz UPCG.

Oni insistiraju i na važnosti da predloženo rješenje bude usvojeno po hitnom postupku, budući da novonastala situacija ozbiljno prijeti opstanku preduzeća i očuvanju radnih mjesta.

„Stoga je neophodno da nadležni, u trenutku kada epidemiološka situacija dozvoli oživljavanje privrede, povuku konkretne, očekivane poteze koji će dozvoliti vraćanje poslovanja u tokove koji su važili prije krize izazvane novim koronavirusom“, poručili su iz UPCG.

Oni su podsjetili da je Skupština u julu prošle godine usvojila izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kao i da je sporna odredba počela da se primjenjuje sredinom oktobra.

„Iako je sporni član Zakona i tada rezultirao velikim protivljenjem privrednika, posebno u smislu očekivanog gubitka po osnovu njegove primjene, aktuelna situacija u zemlji zahtijeva da se ovo pitanje što hitnije stavi na dnevni red, a time na vanredne okolnosti odgovori i vanrednim, očekivanim mjerama i potezima nadležnih“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije