fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Podgorici održan sastanak CEFTA Podkomiteta za poljoprivredu

U Podgorici održan sastanak CEFTA Podkomiteta za poljoprivredu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Obezbjeđivanje uslova za implementaciju CEFTA odluke o olakšicama u trgovini voćem i povrćem jedan je od, kako je saopšteno, najvažnijih prioriteta u ovoj godini crnogorskog predsjedavanja CEFTA Podkomitetom za poljoprivredu, uključujući sanitarna i fitosanitarna pitanja.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su kazali da je tokom ove godine sprovedeno niz aktivnosti o čijim učincima je razgovarano na drugom po redu sastanku Podkomiteta održanom u srijedu.

“Takođe, dogovorena je i dinamika aktivnosti koje će se sprovoditi u narednom periodu, kako bi se stvorili uslovi za uspješnu implementaciju odluke i obezbjedio nastavak usaglašavanja zakonodavstva CEFTA strana sa EU zakonodavstvom, što će olakšati primjenu”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva je saopšteno da je ovo drugo predsjedavanje Crne Gore tim podkomitetom od stupanja na snagu Sporazuma CEFTA 2006.

Sastanku, koji održan u hibridnom formatu, su prisustvovali predstavnici Ministarstava i službi CEFTA strana, nadležnih za poslove poljoprivrede i trgovine, sanitarne i fitosanitarne mjere, uključujući veterinu, kao i predstavnici Evropske komisije, GIZ, FAO, ADM Projekta i CEFTA Sekretarijata.

Sastankom je ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede presjedavala Kristina Lapčević iz odjeljenja za ekonomske analize, a u uvodnom izlaganju pored predsjedavajućeg prisutnima su se obratili i direktior CEFTA Sekretarijata Emir Đikić i predstavnik Evropske komisije, Vincent Aubin.

U cilju ispunjavanja obaveza iz Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište 2021-2024, raspravljalo se o otvorenim pitanjima i dogovoreno niz aktivnosti, koje treba sprovesti u narednom periodu.

Tema sastanka je bila i usaglašavanje veterinarskih sertifikata, harmonizacija radnog vremena graničnih inspekcija, kao i troškovi carinjenja proizvoda koji podliježu kontroli veterinarskih i fitosanitarnih inspekcija.

“Velika pažnja posvećena je i unapređenju transparentnosti, pa je u tom dijelu posebna zahvalnost CEFTA strana i Sekretarijata upućena crnogorskim predstavnicima koji su zaslužni za konačno uspostavljanje saradnje između CEFTA Sekretarija i FAOa koji će u narednom periodu raditi na uspostavljanju sistema za izvještavanje o subvencijama u poljoprivredi, te u narednim godinama finansirati projekte vezane za istraživanje uticaja subvencija na tržište, kao i druge aktivnosti koje su u nadležnosti ovog Podkomiteta”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije