fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTrgovinski rat SAD-a i Kine ugrožava svjetski rast 

Trgovinski rat SAD-a i Kine ugrožava svjetski rast 

Osaka, (MINA-BUSINESS) – Ministri finansija i guverneri centralnih banaka država članica G20 predvidjeli su skroman rast i upozorili da ga ugrožava trgovinski rat između dvije vodeće ekonomije.

Sastanak ministara finansija 20 najbogatijih država održan je u vrijeme eskalacije trgovinskog rata između Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u jugozapadnom japanskom gradu Fukuoki i uoči samita G20 u Osaki.

U zajedničkoj izjavi ministri nijesu direktno naveli da je potrebno okončati kinesko-američki trgovinski rat, ali su, kako prenosi agencija France presse, nakon dugotrajnih i napetih pregovora koji su trajali 30-ak sati, uspjeli ubaciti upozorenje o “opasnosti” od trgovinskih napetosti, prenosi SEEbiz.

Očekuje se da će se čelnici te dvije zemlje, Donald Trump i Xi Jinping, susresti kasnije u junu na samitu G20 u Osaki. Američki ministar financija Steven Mnuchin u subotu je novinarima u Fukuoki rekao da Peking i Vašington ne planiraju da održe trgovinske pregovore prije susreta dva predsjednika.

U završnoj izjavi ministri očekuju da će se rast svjetske ekonomije umjereno ubrzati kasnije ove godine i u narednoj.

“Međutim, rast je i dalje prespor i postoje rizici da će se preokrenuti”, objavili su ministri G20 u zajedničkoj izjavi.

Oni su se dogovorili i o poboljšanju međunarodnih poreskih zakona kako bi se zatvorile pravne rupe koje globalni tehnološki divovi poput Facebooka koriste da bi smanjili svoja poreska davanja.

Facebook, Google, Amazon i druge velike tehnološke kompanije kritikovane su, jer plaćaju manje poreza na dobit tako što se registruju u državama s manjim stopama, nezavisnima od lokacije potrošača, što mnogi smatraju nepravednim.

Ministri su stoga u zajedničkoj izjavi obećali saradnju za globalno pravedan, održiv i moderan međunarodni poreski sistem.

Nova pravila za visokotehnološke firme predviđaju veća poreska davanja, ali će i otežati državama poput Irske da privlače strane investicije obećanjima o malim poreskim stopama za korporacije, piše Reuters.

Evropska komisija procjenjuje da digitalne firme u prosjeku plaćaju oko devet odsto poreza, a tradicionalne firme daju više od 20 odsto.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) dala je predloge za djelotvornije oporezivanje tehnoloških korporacija. U isto vrijeme su se ministri trgovine G20 u Tsukubi, gradu sjeverno od Tokija, u nedjelju složili o potrebnoj i hitnoj reformi Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Oni su usaglasili i zajedničke ciljeve za svjetski rast ekonomije, međutim nijesu se obavezali boriti protiv protekcionizma.

Grupu G20 čine Argentina, Australija, Brazil, Velika Britanija, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Koreja, Južnoafrička Republika, Turska, SAD i Evropska unija (EU).

Najčitanije