fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTo Montenegro da servisira avione u Podgorici

To Montenegro da servisira avione u Podgorici

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju pozvali su ministra kapitalnih investicija, Mladena Bojanića, i državnog sekretara za saobraćaj, Zorana Radulovića, da hitno organizuju sastanak sa To Montenegrom, kako bi se prevazišla apsurdna situacija sa servisirnjem aviona.

Sastanak bi trebalo da doprinese rješavanju apsurdne situacije u kojoj To Montenegro servira svoje avione u Bratislavi ili nekom drugom centru u Evropi, iako u Podgorici postoje svi uslovi za to, prenosi portal RTCG.

Saradnik stečajnog upravnika MA, Miljan Perović, saopštio je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore da je ta kompanija svega tri mjeseca nakon uvođenja stečaja obnovila sertifikat za linijsko i bazno održavanja vazduhoplova – part 145.

“To bi značilo da To Montenegro neće morati da održava svoje vazduhoplove u Bratislavi kao do sada, već će moći u Podgorici. Postoji i mogućnost da tehnika MA održava vazduhoplove tipa Embraer i Foker 100 i ostalih avio kompanija koje koriste usluge crnogorskih aerodroma”, kazao je Perović.

On je dodao i da MA u stečaju posjeduje hangare, kao i veliki broj materijala i alata za održavanje vazduhoplova.

MA planira da konkuruše za sertifikat Agencije za vazduhoplovnu bezbjedost EU nakon čega bi postojala mogućnost da i ostale avio kompanije mogu održavati svoje vazduhoplove tipa Embraer na podgričkom aerodromu.

“Ako uzmemo u obzir cijenu radnog sata u regionu i EU, ovdje je puno niža, mnoge bi kompanije željele da ostvare saradnju, a MA da ostvari prihod”, kazao je Perović.

Iz MA su naveli da bi se uz sertifikat EASE pojavila mogućnost izgradnje dodatnih kapaciteta na podgoričkom aerdromu, hangara, a bilo bi uposleno i više ljudi. MA u stečaju razmišlja i o licenciraju i za vazduhoplove tipa Airbus i Boeing.

“Vjerujemo da ćemo stati na svoje noge”, rekao je Perović i dodoa da je jedan od uslova za ostvaranje planova potpisivanje ugovora o tehničko-poslovnoj saradnji sa kompanijom To Montenegro.

On je saopštio da su iz MA nekoliko puta upućivali poziv To Montenegru.

“Do sada smo samo nailazili na šutnju. To bi bila višestruka dobit. Ali oni su se odlučili za iznajmljivanje Embraera iz Njemačke sa njihovom posadom”, kazao je Perović i pozvao nadležne da što hitnije organizju sastanak.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije