fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStupile na snagu mjere Opštine Herceg Novi za pomoć građanima i privredi

Stupile na snagu mjere Opštine Herceg Novi za pomoć građanima i privredi

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Mjere Opštine Herceg Novi za pomoć građanima i privredi i racionalizaciju troškova za prevazilaženje posljedica izazvanih epidemijom zarazne bolesti Covid-19 stupile su na snagu.

“Ovim potezom Opština pruža podršku građanima i privredi, te utvrđuje mjere za racionalizaciju troškova lokalne samouprave i zahtjeve prema Vladi kojima bi se olakšalo redovno funkcionisanje svih lokalnih samouprava u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju iz Kabineta predsjednika hercegnovske Opštine.

Mjere i olakšice za građane i privredu odnose se na oslobađanje plaćanja kamate za sva preduzeća i građane po osnovu zaduženja poreza na nepokretnosti za ovu godinu do 31. decembra, kao i odlaganje prinudne naplate po osnovu ukupnog dospjelog duga kada je u pitanju porez na nepokretnosti do kraja godine, odnosno 31. marta naredne godine na osnovu sporazuma sa svakim dužnikom ponaosob i definisane dinamike po tom osnovu.

“Oslobađaju se plaćanja zakupa stanova u vlasništvu Opštine socijalno ugrožene kategorije stanovništva za vrijeme trajanja epidemije, na zahtjev zakupca, kao i oslobađanje plaćanja zakupa objekata, odnosno poslovnih prostora i privremenih objekata u vlasništvu Opštine, za subjekte koji ne rade u ovom periodu, zaključno sa proglašenjem kraja epidemije, a na zahtjev zakupca”, navodi se u saopštenju.

Mjere se odnose i na oslobađanje plaćanja komunalne takse za javne površine u funkciji ugostiteljskih terasa za vrijeme trajanja epidemije, odlaganje plaćanja prireza porezu na dohodak građana za 90 dana, za sve one koji ne obavljaju privrednu djelatnost usljed epidemije koronavirusa.

“Mjere obuhvataju i jednokratnu pomoć za domaćinstva bez prihoda, oslobađanje od plaćanja računa za vodu i odvoz smeća za april, maj i jun, oslobađanje plaćanja računa za odvoz smeća za sve privrednike koji ne rade za vrijeme trajanja epidemije, na zahtjev preduzeća ili preduzetnika. Takođe se zabranjuju utuživanja po osnovu računa za vodu i odvoz smeća za vrijeme trajanja epidemije, a nakon toga na bazi sklopljenog sporazuma sa svakim dužnikom definisati dinamiku plaćanja na rate”, dodaje se u saopštenju.

U periodu trajanja epidemije svim potrošačima treba omogućiti redovnu isporuku vode bez obzira na neizmirena dugovanja.

Mjere za racionalizaciju troškova lokalne samouprave odnose se na ukidanje prekovremenih sati za sve zaposlene u lokalnoj samoupravi izuzev zaposlenih u Službi zaštite i spašavanja i Službi komunalne policije i inspekcijskog nadzora, obustavljanje isplate varijabilnog dijela zarade, kao i na smanjenje dodataka na zaradu i ukidanje naknade za rad u komisijama i radnim tijelima.

“Mjerama se ukida reprezentacija svim javnim funkcionerima, uvode mjere maksimalne ekonomičnosti i smanjivanja troškova po svim potrošačkim jedinicama budžeta Opštine, dok se u periodu od 60 dana neće pokretati otvoreni pozivi javnih nabavki, osim u hitnim postupcima u slučaju potrebe”, rekli su iz Opštine.

Zaključkom je određeno da će Opština Herceg Novi uputiti zahtjev Vladi da donese mjere koje treba da olakšaju funkcionisanje svih lokalnih samouprava u Crnoj Gori, a koje se odnose na odlaganje plaćanja obaveza po osnovu poreza i doprinosa za opštine, javne ustanove i preduzeća čiji je osnivač Opština sa mogućnošću reprograma tih obaveza do 30. juna naredne godine.

“Predlaže se izmjena Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojom se Opštinama omogućava duži rok za kratkoročna kreditna zaduženja ili pojednostavljenje procedure za dugoročno zaduženje. Kao alternativu ovome predlaže se da država obezbijedi poseban fond iz kojeg bi se pozajmljivalo opštinama za redovno funkcionisanje”, dodaje se u saopštenju.

Dio sredstava koja su opredeljena kao bespovratna pomoć Crnoj Gori iz EU fondova treba usmjeriti prema svim opštinama srazmjerno veličini.

Najčitanije